Затворникът Реза Зарраб, който лежи в американски затвор, е водеща

...
Затворникът Реза Зарраб, който лежи в американски затвор, е водеща
Коментари Харесай

Затворникът, който с лекота може да бутне Ердоган

Затворникът Реза Зарраб, който лежи в американски затвор, е водеща тематика за турските медии и по всичко наподобява, че ще е по този начин още доста дълго, оповестява OFFNews.bg како цитира търски медии.

Но с какво е по-специален иранският предприемач Реза Зарраб от всички останали турски жители? С какво прикова вниманието върху себе си в Турция и към този момент от водещите международни медии, които обстойно започнаха да пишат за неговите самопризнания пред американския съд.

На 29 ноември Реза Зарраб се изправи пред съд в Съединени американски щати. Той бе арестуван от сътрудници на ФБР на 19 март 2016 година на летището в Маями, Флорида по обвиняване за нарушение на ембаргото, което бе наложено на Иран, финансови измами, пране на пари и предоставяне на рушвет. Зарраб е измежду основните фигури в най-големия корупционен скандал в републиканската история на Турция, гръмнал на 17 декември 2013 година, в който бяха намесени близкото обграждане на Ердоган.

След разкритията се наложи да бъдат заменени четирима министри. Последва остра реакция на ръководещите, които смениха проверяващите прокурори. Тогава Зарраб изкара 72 дни в турски затвор с обвиняване за корупция и финансови злоупотреби и бе освободен дружно с другите обвинени (синове на министри, видни предприемачи и началник на държавна банка).

Зарраб бе освободен от наказателна отговорност в Турция и всички обвинени си получиха назад парите, които бяха открити в домовете им по време на полицейската акция, дружно с лихвите им за няколко месеца.

Веднага Ердоган приписа разобличаването на корупционния скандал на Фетхуллах Гюлен и неговите симпатизанти, които съгласно него посредством делото са пробвали да създадат „ граждански прелом “ и да го смъкват от власт. Разследването бе прекъснато като скрит план на гюленистите, а абсурда потулен. Открито репресиите против така наречен гюленисти датират оттогава.

След мегакорупционния скандал президентът Ердоган (тогава към момента премиер) поддържа Реза Зарраб и го назова „ предприемач човеколюбец “, който самичък е покрил 15% от недостига по настоящата сметка на Турция. Подкрепата на властта към Зарраб продължи и през 2015 година Тогава на специфична гала той публично бе награден от двама министри за своите бизнес триумфи!

Потуленият от режима на Ердоган корупционен скандал в Турция в този момент обаче се разраства. От местен турски проблем се трансформира в интернационален, влизайки в американски съд.

Почти година и половина след ареста на Зарраб американските управляващи издадоха заповед за задържането и на някогашния министър на стопанската система в кабинета на Ердоган Зафер Чаглаян. Още по време на корупционния скандал той бе упрекнат, че е получил крупни подкупи от страна на Зарраб.

Подсъдимият сега в Съединени американски щати Реза Зарраб от обвинен стана очевидец по мегаделото за нарушаването на ембаргото против Иран и призна, че е подкупил Зафер Чаглаян с 50 милиона $. Чаглаян, който по това време бе в доста близки връзки с Ердоган, беше един от четиримата отстранени от служба министри.

Турските медии, цитирайки американски източници, писаха още преди старта на делото в Съединени американски щати, че Зараб е направил цялостни признания пред американските управляващи за връзките си с виновни турски политици в покупко-продажбите в нарушаване на глобите против Иран. Така „ предприемачът човеколюбец “, както го бе определил Ердоган, от обвинен се е трансформирал в очевидец на американската страна.

Преди старта на делото Турция на два пъти изпрати нота до Съединени американски щати със питане къде е Зарраб, само че отговорът по този начин и не стана прочут (изпращане на нота не се случвало и при най-обтегнатите връзки сред Анкара и Вашингтон – б.а.). От друга страна президентът Ердоган съобщи, че делото е политическо и измислено. Според него казусът Реза Зарраб не е нищо друго, с изключение на скърпен компромат против Турция.

Преди започване на делото в Съединени американски щати турският министър председател Бинали Йълдъръм в обществена тирада упрекна американските управляващи в оказване на напън върху Зарраб.

“Скалъпени и инсталирани сведения, които не дават отговор на правото. Натискат го да даде показания против нашата страна”, сподели Йълдъръм.

Относно процеса турският министър на стопанската система Нихат Зейбекчи реагира остро с думите:

“Да става каквото ще, дано Реза Зарраб върви по дяволите”.

Правителственият представител Бекир Боздаг твърди, че предприемачът е бил заплашван с присъда от 35-40-150 години, в случай че не даде самопризнания, каквито се желаят от него.

„ Сагата Зарраб е скрит план против Турция “, твърди Боздаг.

Още по тематиката четете ТУК

тагове ердоган затворник
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР