Затвор и глоба за незаконните копачи на въглища - такава

...
Затвор и глоба за незаконните копачи на въглища - такава
Коментари Харесай

Незаконните въглищари вече ще влизат в затвора

Затвор и санкция за противозаконните копачи на въглища - такава смяна в Наказателния кодекс влиза в Народното събрание след ваканцията, съобщи bTV.

Жители на Перник, който е измежду най-засегнатите места, неведнъж показваха паника за домовете си, защото има заплаха от пропадания поради противозаконните галерии.

Никой не знае с акуратност какъв брой са те в региона. На този стадий действително надзор и санкции за копачите не може да има.

"Живея в непрекъсната паника и очакване нещо да се оправи, то се забавя. Три години чакаш нещо да се оправи, да се усъвършенства, а то става по-лошо. " - споделя Лозан Павлов, чиято къща в пернишкия квартал "Рудничар " е една от най-засегнатите. Незаконна изложба е прокопана под основите й.

Досега локалните управляващи не разполагаха с ефикасни законови механизми за противопоставяне.

"Хващаш копача с 5-6 чувала, по 40 кг - 200 - 250 кг въглища. Смята се, че е маловажно, то е на ниска стойност и по принцип се приключва от прокуратурата. " - разяснява Здравко Количков, шеф на отдел "Сигурност " в община Перник.

От потърпевшите къщи в квартал "Рудничар " две ще бъдат съборени, останалите би трябвало да бъдат избавени с отпуснатите от държавното управление 253 000 лв..

"Ние сме се обръщали освен към междуведомствената комисия, само че и към трима следващи министри на вътрешните работи. 10 години се вършат противозаконни действия в Перник, като се взимат тези въглища под къщите на хората. " - акцентира кметът на Перник Вяра Церовска.

В Наказателния кодекс към този момент се планува наказване от 6 години затвор и санкция до 20 000 лв.. Същото е в действие и за тези, които транспортират или продават нелегално добитите естествени благосъстояния.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР