„Затварят се граници. Затваря се Европа спрямо САЩ“, това заяви

...
„Затварят се граници. Затваря се Европа спрямо САЩ“, това заяви
Коментари Харесай

Ето кога България ще бъде под пълна карантина

„ Затварят се граници. Затваря се Европа по отношение на Съединени американски щати “, това съобщи шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

По-рано през днешния ден той съобщи, че има нови 9 доказани случая на инфектирани с ковид. Всички те са от София.

„ Все още европейските страни не са достигнали „ платото “ на пика на коронавриуса.

Всички старания, които държавното управление вършат е за да се ограничи инфекцията. Тя не може да се избегне, само че дано най-малко се ограничи “, сподели шефът на ВМА.„ При условия, които са сходни на Италия и ние можем да наложим карантина за цялата страна “, добави проф. Мутафчийски, представен от Блиц.

„ Някои от пациентите към момента не са пристигнали във Военна болница. Те са извикани. Става въпрос за четири от контактните лица, които са без никакви клинични недоволства “, изясни шефът на ВМА.

„ ЗА ВМА най-тежко е положението на дамата, която е била придружителка на дамата, която през вчерашния ден приехме. Втората жена бе призната към среднощ “.

Във ВМА имаме 3 доказани случая. Общо са 9. Очакват се да дойдат още двама от откритите с позитивна проба.

Четирима души лежат в Белодробната болница. Те са от контактните хора на умрялата жена “, сподели още проф. мутафчийски.

Проф. Кантарджиев изясни, че в България се подхващат защитни ограничения още от януари месец.

„ Когато болните са над 80-годишна възраст и имат двойна бронхопневмония, аргументите на ковид, те имат потребност от дихателни апарати.

При внезапно влошавате като при брачна половинка на умрялата се прави интубация и тогава да се подава О2 с уред “, разясни проф. Кантарджиев.

Той бе безапелационен, че възрастните хора би трябвало да алармират околните си и при най-малкия здравословен проблем, който изпитват, а не да позволяват грешката на дамата, която умря от ковид.

„ Да не вършат като умрялата жена, която е била толкоз зле, че непосредствено е припаднала в болничното заведение “, сподели още проф. Кантарджиев, който прикани възрастните хора да пият повече витамин C и наложително да проветряват. А отворени прозорци би трябвало да има и в домовете на всички, както и в градския превоз.

Междувременно от държавната осведомителна работа оповестиха следното:

„ В България болничните кревати са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лекуване, демонстрират данните на Министерството на здравеопазването към 31 декември 2018 година

Осигуреността с болнични кревати в страната ни е над междинната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в Европейски Съюз - 504.3 на 100 000 души. За съпоставяне – по този индикатор Германия заема първо място в Европейски Съюз - с 800.2 кревати на 100 000 души от популацията, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на 100 хиляди

България е преди всичко в целия Европейски съюз по осигуреност с кревати за интензивно лекуване - 616.8 на всеки 100 хиляди от популацията, след нас се подрежда Германия - с 601.5 на 100 хиляди, като междинната стойност за Европейски Съюз по този индикатор е 372.2 на 100 хиляди

У нас има общо 21 клиники за интензивно лекуване, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване. Отделенията за интензивно лекуване в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лекуване.

Общият брой респиратори в България в лечебните заведения за болнична помощ са 1463 броя, а в извънболничната помощ - 142 броя. Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП), които са конструкция към Министерството на здравеопазването, разполагат с 289 броя в санитарните коли и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. В момента се проучват потребностите на всяко лечебно заведение във връзка с тази инсталация.

Националният действен щаб към този момент е направил поръчка за 200 броя респиратори. Същевременно България реализира връзка по тематиката и на европейско равнище. Страната ни е изразила интерес за присъединяване, в случай че се реализира общоевропейско решение за процедура, посредством която страните членки да получават респиратори от производители.

Капацитетът на инфекциозните клиники и обособения в България за приемане и лекуване на пациенти с COVID-19 може да бъде подсилен в границите на 24 часа при нужда, осведоми основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Към сегашния миг действат 740 инфекциозни кревати у нас, а по заповед на министъра на опазването на здравето в допълнение са разкрити и към този момент са в подготвеност за работа 3 спомагателни лечебни заведения за болнична помощ на територията на столицата. При нужда същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.

За ограничение на разпространяването на новия вирус страната е осигурила спомагателни количества персонални защитни средства - 50 000 маски, 100 000 костюма и 85 000 очила за медицински и здравни служащи в лечебните заведения и за Регионалните здравни инспекции при работа с пациенти със подозрение за COVID-19.

Две български компании и държавното дружество „ Интендантско обслужване “ към този момент шият защитни дрехи и средства за лекарите, сестрите и санитарите. Само една от компаниите – тази в Габрово, е с потенциал да създава по 4 км плат дневно, с който ежедневно могат да бъдат направени към 1500 защитни гащеризона “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР