Затварянето на училища трябва да се разглежда като най-крайна мярка

...
Затварянето на училища трябва да се разглежда като най-крайна мярка
Коментари Харесай

СЗО: Затваряне на училища заради Covid-19 само в краен случай

Затварянето на учебни заведения би трябвало да се преглежда като най-крайна мярка в битката против разпространяването на Covid-19, когато той към този момент не може да бъде подложен под надзор с никакви други способи. Това се показва в новите рекомендации, оповестени от Европейското районно бюро на Световната здравна организация (СЗО), предава ТАСС. 

„ Училищата би трябвало да останат отворени допустимо най-дълго с съответни ограничения за публично здраве и обществено поръчителство, а държавните управления би трябвало да употребяват летните месеци за използване на ограничения, които пазят присъственото образование през идната образователна година “, споделят интернационалните специалисти на СЗО. 

Пандемията е оказала директно влияние върху образованието през образователната 2020-2021 година в европейския район на СЗО. Данните на ЮНЕСКО демонстрират, че 44 от 53-те страни в района са затворили учебните заведения си на национално равнище в разгара на пандемията през април 2020 г. Според специалистите на СЗО това съществено е повлияло на образованието, развиването и благополучието на децата и юношите, защото „ освен ги е лишило от нужните обществени взаимоотношения, които подкрепят и способстват за тяхното психическо здраве, само че е довело и до организирането на отдалечено образование, което не обезпечава идентични просветителни резултати “. 

Освен това, дори при най-хубавите условия обществено слабите деца и децата, които се нуждаят повече от просветителна поддръжка, изостават, което усилва общественото неравноправие сред страните и вътре в тях, показват специалистите. Проучванията, извършени в някои държави-членки през зимните месеци на 2020 година, демонстрират, че честотата на ковид измежду учениците е по-ниска, в сравнение с измежду общото население, а вторичните инфекции в училищата представляват по-малко от 1% от инфекциите. 

„ Летните месеци дават на държавните управления скъпата опция да вкарат вярната композиция от ограничения за понижаване на равнището на заразност и отбягване на затварянето на учебни заведения, което видяхме, че има такива нездравословни резултати върху образованието, общественото и психическото положение на нашите деца и младежи. Разпространението на новите варианти, съчетано с наличието на голям брой неимунизирани хора в учебните заведения, значи, че няма време за губене. Време е да действаме в този момент, не можем да позволим пандемията да лиши децата от тяхното обучение и развиване “, разяснява районният шеф за Европа на СЗО Ханс Клюге. 

За да останат учебните заведения отворени, специалистите предлагат, наред с други неща, по-интензивно потребление на PCR-тестове в учебните заведения, като се обръща особено внимание на децата, живеещи в уязвими условия, да се организират проучвания за оценка на успеваемостта на ограниченията за понижаване на риска от инфекцията, приемане на имунизационна тактика в учебни условия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР