Затоплянето създава условия за формирането на повече от т.нар. суперклетъчни

...
Затоплянето създава условия за формирането на повече от т.нар. суперклетъчни
Коментари Харесай

Повишаването на температурите създава условия за повече суперклетъчни бури в САЩ

Затоплянето основава условия за образуването на повече от така наречен суперклетъчни стихии в Съединени американски щати, демонстрира изследване, представено от Българска телеграфна агенция.

В Америка евентуално ще има повече смъртоносни стихии, предизвикващи торнадо и градушки, до момента в който се покачват температурите по света, сочат данните в проучването, оповестено в Бюлетина на Американското метеорологично общество. Специалистите предизвестяват също, че смъртоносните стихии ще се насочват на изток, а и постоянно ще се развихрят над по-гъсто обитаемоте южни щати като Алабама, Мисисипи и Тенеси.

Суперклетъчната стихия, нанесла тежки вреди на Ролинг Форк, щата Мисисипи, е събитие, което не може да бъде обвързвано с изменението на климата. Но се вписва в този планиран и по-опасен модел, в това число повече бедствия през нощта в южен район с повече хора, беднотия и уязвими жилища, в сравнение с там, където бурите удариха предишния век. А сезонът ще стартира месец по-рано отпреди.

Проучването предвижда нарастване с 6,6 % на суперклетъчните стихии и растеж от 25,8 на 100 на регионите и времето, когато най-силните стихии се завихрят над сушата при сюжет за умерени равнища на стопляне до края на века. 

В някои южни елементи обаче нарастването ще е доста по-сериозно. В тях влиза и Ролинг Форк, където създателите на проучването плануват нарастване с една суперклетъчна стихия за година до 2100 година

Суперклетъчните стихии са " преобладаващите производители на обилни торнада и градушки ", споделя водещият създател на проучването Уокър Ашли, професор по метеорология и география на бедствията в университета на Северен Илинойс. 

Високи, с форма на наковалня и изпълващи небето, суперклетъчните стихии имат доста мощен вятър и могат да продължат с часове.

Подобни естествени стихии се развихриха през 2013 година в Оклахома, когато торнадо лиши живота на 51 души, през 2011 година в Мисури - със 161 починали и през 2011 година с повече от 320 жертви в Алабама, Мисисипи и Тенеси.

При изследването са употребявани компютърни симулации, с цел да се предвижда какво ще се случи в края на века при разнообразни равнища световно въглеродно замърсяване. Според Ашли обаче бъдещето с повече стихии наподобява, че към този момент е тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР