Застрахователните компании в цяла Европа и в България алармират, че

...
Застрахователните компании в цяла Европа и в България алармират, че
Коментари Харесай

Апаши крадат коли през фаровете

Застрахователните компании в цяла Европа и в България сигнализират, че кражбите на коли се усилват. Крадците от ден на ден употребяват високотехнологични принадлежности, с цел да се насочат към слабостите в датчиците и компютърните системи, с които са натъпкани актуалните коли. Които другояче са предопределени да създадат шофирането допустимо най-безопасно и комфортно.

Още преди 6 години компанията за пазарни изследвания “Технавио ” обърна внимание на обстоятелството, че от ден на ден електроника в колите, която би трябвало да улеснява водачите, в действителност дава спомагателни преимущества на автокрадците.

Компютри и системи за събиране на данни са инструментите, които нарушителите употребяват за кражба на коли.

Най-новите данни демонстрират, че измежду апашите сега се употребява способ, при който се получава бърз и на ниска цена достъп до ECU. Това е блокът за ръководство в колата - компютър, който централизира цялата информация за мотора, оповестява " 24 часа ".

С този нов способ пострадал от крадците е и специалистът Ян Табор, съветник по киберсигурност, който се елементарни с персоналния си автомобил Toyota RAV4. В неговия случай крадците са свалили предната ризница на колата, с цел да получат достъп до фаровете. Това се прави, с цел да доближи до блока на ръководство на автомобила ECU, който дава отговор и за вярната работа на светлините. Това пък дава достъп на апашите до необятно употребяваната контролна мрежа (CAN шина). CAN шината е главния интерфейс, предопределен да разреши на ECU системите да споделят една с друга.

В случая на Табор достъпът до CAN шината разрешава на крадците да “инжектират ” свои лични известия в електронните системи на автомобила. Тези подправени известия се насочват към системите за сигурност на автомобила и вършат да наподобява, че има годен ключ.

За броени секунди вратата на колата се отключва и се разрешава на мотора да възпламени и автомобилът да потегли без какъвто и да е “ключодържател ”.

Освен това следствието по случая с кражбата на тойотата на Табор разкрива, че оборудването, употребявано от крадците, коства единствено към 10 $. Също по този начин употребяваните съставни елементи може да бъдат закупени авансово съединени и програмирани, тъй че всичко, което бъдещият апаш би трябвало да направи, е просто да се включи в инсталацията на автомобила.

Устройствата се маскират в остарял телефон Nokia 3310 или bluetooth колонка. Така, даже и полицията да спре крадците, няма да бъдат открити съмнителни джаджи.

Друг известен способ измежду крадците е навлизане в системата за безключов достъп (KES). Тя разрешава на притежателите пасивно да заключват, отключват, започват и стопират мотора с отдалечен ключ, в който е интегриран предавателят на сигнала. Основната функционалност на системата е автомобилът да засече сигнала от ключа.

Ако сигналът е задоволително мощен, нормално когато ключодържателят е в границите на един метър от колата, тя ще се отключи и ще разреши на мотора да бъде стартиран.

Крадците нападат системата KES посредством увеличаване и предаване на сигнала от ключодържателя към автомобила. Това подлъгва системата на колата да мисли, че отдалеченото с ключа се намира в границите на един метър, и системата се деактивира.

Собствениците могат да се опитат да предотвратят релейни офанзиви от този вид, като съхраняват своите висулки във фарадееви торбички.

Тези кутии имат проводими нишки в основата си, които пречат на радиосигналите и не са доста скъпи.

Трети доста известен актуален способ измежду крадците е посредством препрограмиране на електронните модули ЕСМ в актуалните коли. Компютрите в множеството електронни контролни модули (ECM) управляват всичко - от мотора, трансмисията и задвижването до спирачките и окачването.

Всички тези ECM системи са програмирани с огромно количество компютърен код, който, за жалост, може да бъде доста уязвим.

За да се опитат да смекчат сходни дефекти, интернационалните стандарти за сигурност като SAE J3061 и ISO/SAE 21434 имат за цел да насочат производителите да създават и тестват по-безопасни кодове. За страдание, с толкоз огромен брой взаимносвързани и комплицирани системи, както и наваксването с индустриалните периоди и упованията на акционерите, пред които са изправени автомобилните компании, се случват провали.

Крадците на коли към момента съумяват да получат достъп до електронните блокове за ръководство на колите (ECU) и даже до бордовите диагностични портове, с цел да заобиколят системите за сигурност. Тези портове са дребни компютърни интерфейси, намиращи се в множеството коли, които разрешават на техниците бърз достъп до диагностичната система на автомобила. Това прави обслужването по-бързо, защото майсторът в сервиза може просто да се включи в този типов контакт, който обезпечава достъп до всички данни от датчиците на автомобила на едно място. На собствен ред това улеснява отстраняването на повреди, защото всички кодове за нередовност могат елементарно да бъдат разпознати и други проблеми с продуктивността да бъдат открити, преди да станат съществени. Те обаче са и привлекателна цел за автокрадците.

Обикалят из София да крадат с електрически коли чартърен.

Хибридните коли са шлагер измежду автокрадците у нас. Само във вторник в София са отмъкнати 3 такива коли.

Бандитите се стопират на сходни коли поради батериите им, сочат анализите на полицията. Те са сложни за разкриване, скъпи са и по тази причина по моргите има апетит за тях. Посягат и на коли на чужденци. Така да вземем за пример автомобил на македонка, откраднат в София по време на нейно двудневно посещаване, бе открит в Кюстендил към този момент разфасован. Това е от редките случаи на открити коли. Преди да стигнат до сервизите, бандитите нормално почистват всички номера от тях, с цел да не могат да бъдат проследени. Хората не знаят, че са се сдобили с търсената част от крадена кола. Когато я купят, тя идва с изрядни документи от сервиза. Пред служителите на реда нормално моргите се оправдават, че са ги купили от интернет или демонстрират остарели фактури, в които липсват серийни номера.

Електрическите коли също са известни измежду автокрадците, само че не за лишаване. Няколко банди са засечени да употребяват возила чартърен, с цел да се придвижват из столицата. Човекът, който заплаща, в никакъв случай не излиза от автомобила, с цел да не го свържат с похищението.

По данни на застрахователи най-крадената кола у нас през предходната година е мердецес. 123 такива автомобила са били отмъкнати, а на второ място е друга немска марка - фолксваген с 96 обири. Трети са хюндай с 89 броя. Криминалисти описват, че марката е с една от най-слабите отбрани и се краде много елементарно. Подобен проблем имало и с киа и мицубиши, само че и двете са с по под 30 отмъкнати модела през м.г. Причината е, че не са доста карани и въпреки и лесни за кражба, бандитите няма на кого да пласират частите. Затова се задигали по-скоро по поръчка.

Хибридите са главната част от откраднатите през 2022 година 69 тойоти. Японската марка е измежду най-големите производители на коли, които се оферират с два разновидността на задвижване. Интересното е, че един от моделите им е желан, тъй като от катализаторите се изкарват положителни пари. Това важи обаче единствено за моделите сред 2004 и 2009 година, в които има благородни метали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР