Засилването на сътрудничеството между България и Италия в редица области

...
Засилването на сътрудничеството между България и Италия в редица области
Коментари Харесай

Никола Минчев разговаря с председателя на Камарата на депутатите на Италия


Засилването на съдействието сред България и Италия в редица области разискаха ръководителят на Народното събрание и ръководителят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на публично посещаване в България. Това е първата от 12 години публична аудиенция на ръководител на италианския парламент в страната, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Италия е дълготраен търговски сътрудник на България и основен вложител в българската стопанска система, уточни по време на срещата ръководителят на Народното събрание. В изказване за медиите той заяви, че на диалога са били разисквани опциите за съдействие в разнообразни браншове, измежду които културата и енергетиката. Беше подчертана значимостта на построяването на кулоар № 8 и свързването на Черно море с Адриатическо, както и на въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани, означи. Той изрази удовлетворението си от извършената двустранна среща като акцентира, че Италия е значим сътрудник на България в Европейския съюз и в НАТО.

Председателят на Народното събрание съобщи, че двете страни остро осъждат военните дейности и съветската експанзия в Украйна и прикани към връщане на масата на договарянията. Резултатът от тази експанзия е, че Европейският съюз се изправи още по-единен и мощен, показвайки, че може да се сплоти, да мисли еднообразно и да се опълчва на експанзията, съобщи ръководителят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико. Той изрази убедеността си, че след проекта за възобновяване от пандемията ще има нужда и от проект за възобновяване от енергийните проблеми. 

Роберто Фико благодари на за гостоприемството и акцентира, че тази среща освен удостоверява другарството сред двата народа, само че и значимостта на парламентарното съдействие, значима част от което е взаимната работа на групите за другарство. Той акцентира, че взаимоотношението сред България и Италия в икономическа, комерсиална и културна област безусловно ще продължи.

Роберто Фико уточни, че на диалога е била подчертана значимостта на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Много значимо е да имаме по-силен Европейски съюз и включването на тези страни е от стратегическа значимост за целия Съюз, добави той. Роберто Фико предложения ръководителя на Народното събрание да посети Камарата на депутатите на Италия като стъпка за усилване на парламентарно съдействие.

В Народното събрание ръководителят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико прегледа пленарната зала на Народното събрание и изложбата „ 50 години Златна Варна “, която е отдадена на Варненското златно богатство.

Официалното посещаване на ръководителя на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико в България стартира с тържествена гала по полагане на венец пред Паметника на незнайния войник. Гостът беше посрещнат от ръководителя на Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР