Засилено полицейско присъствие в София и трима задържани след случаите

...
Засилено полицейско присъствие в София и трима задържани след случаите
Коментари Харесай

След серията сбивания: Протест в София с искане за по-засилени мерки около бежанските центрове

Засилено полицейско наличие в София и трима арестувани след случаите на експанзия от предходните дни. Хора се събраха на протест около постройката на МВР с претенции за по-засилени ограничения към бежанските центрове и по границите на страната.

Снимка: bTV

Има и четвърти задържан за побоя над чужденци на 8 март вечерта и той е невръстен, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който пристигна на митинга.

При един от тях се стигна до напрежение в Центъра за бежанци в „ Овча купел “

Два сигнала за принуждение в центъра на София тази седмица подвигнаха на крайник цялата полиция. До багра се стига след спор сред две другарски групи. Двама младежи от арабски генезис атакуват две момчета и две девойки - малолетни. Задържани са 20-годишен сириец и жител на Египет на 24 години.

„ Те нанасят удари и можем да ги подведем под отговорност за безчинство, макар че потърпевшите не желаят да подадат тъжба “, сподели старши комисар Мирослав Данаилов, зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи.

Над 100 души са арестувани през миналата нощ в столицата, откакто Държавната организация за бежанци не е съумяла да наложи надзор над мигранти

Според полицията, спорът е личностен и от битов темперамент и не е на расова основа.

24 часа по-късно единствено на 100 метра от мястото на първия пердах се стига до втори. Този път българи атакуват задгранични студенти. Групата е водена от 16-годишен юноша, който е прочут на полицията. Голяма част от останалите също са малолетни и към момента се търсят. Целта е обир на телефона на един от чужденците.

„ Има голям брой престъпни регистрации, макар че е малолетен и са лишили и движимости, като се изключи че са нанесли удари върху студентите “, добави старши комисар Мирослав Данаилов.

Засилено полицейско наличие ще има в центъра на града и към Центъра за настаняване на бежанци в кв. „ Овча купел “

Засиленото полицейско наличие остава и е за да не се позволяват нови прояви на принуждение както против български жители, по този начин и против непознати, написа в пост в обществената мрежа министърът на вътрешните работи и разяснява и случая в бежанския център.

„ Установено е по неоспорим метод, че не става въпрос за напрежение на расова основа. (...) Важно е да отбележа също, че за реда в бежанските центрове се грижи частна охранителна компания, наета от Държавната организация за бежанците. Въпреки това за спокойствието на всички жители (...) Министерство на вътрешните работи е осигурило засилено полицейско наличие “, добави Калин Стоянов.

Председателят на Агенцията за бежанците съобщи, че сега се водят договаряния Министерство на вътрешните работи да поемат защитата на центровете.

По информация на bTV има ранени и откарани в болница

„ Ние сме създали охранително проучване дружно на всичките 6 центрове на Държавна организация за бежанците, т.е. какъв запас, човешки запас и какво финансиране като спомагателни камери на периметъра, които да наблюдават и по този начин нататък, с цел да може преди всичко центровете да обезпечават спокойствието на настанените в тях, рискът да е най-малък и несъмнено, на живеещите към центровете “, сподели ръководителят на ДАБ Мариана Тошева.

Близо 100 души са тествани единствено през миналата нощ при разпоредените спомагателни ограничения за сигурност, стана ясно още от думите на вътрешния министър.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР