Засилено полицейско присъствие ще има за традиционния събор на Бялото

...
Засилено полицейско присъствие ще има за традиционния събор на Бялото
Коментари Харесай

Засилено полицейско присъствие ще има за традиционния събор на Бялото братство в Рила

Засилено полицейско наличие ще има за обичайния събор на Бялото приятелство в Рила планина, сподели представителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

Съборът към този момент е почнал, само че кулминационната точка му е на 19 август.

Изготвен е проект за провеждането на профилирана полицейска интервенция на територията на община Сапарева баня. Полицаи ще наблюдават в региона на събора и по маршрута за напредване на участниците и гостите за недопускане на произшествия и нарушавания на публичния ред, които да помрачат празника.

Ежегодният лагер в Рила планина събира с изключение на почитатели на Петър Дънов, известни като Бялото приятелство и доста туристи, идващи, с цел да видят магическия танц " Паневритмия ". Той се извършва край езерото " Бъбрека " на 19 август, когато почитателите на Петър Дънов посрещат своята Лятна /Слънчева/ Нова година.

Бялото приятелство посреща изгрева на слънцето от Молитвения рид. Дъновистите имат вяра, че изгревът на 19 август има вълшебен качества. Според тях човек, посрещнал първите слънчеви лъчи в този ден високо в планината, се зарежда с сила и здраве за идващите 12 месеца.

Празничната " Паневритмия " се извършва край езерото " Бъбрека ". По време на играта, която продължава към два часа, всички са облечени в бяло.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР