Засилените проверки на Комисията за защита на потребителите продължат и

...
Засилените проверки на Комисията за защита на потребителите продължат и
Коментари Харесай

Има ли спекула с цените на българския пазар?

Засилените инспекции на Комисията за отбрана на потребителите продължат и за Гергьовден. 

" На Великден пазарът беше относително спокоен. Оставаме встрани флуктуациите в цените, тъй като те са обособен проблем, само че даже и в това отношение не се следиха някакви проблеми. Нашата статистика ни демонстрира, че сме направили над 350 инспекции. Нарушенията не са доста - едвам към 10-15. Дори за част от тези случаи чакаме спомагателни документи, които да покажат дали има нарушаване. Основните проблеми са свързани с некоректното оповестяване на цените, да вземем за пример непосочване на цената за единица мярка, а единствено на това какъв брой е коствала съответната разфасовка или противоположното. Едно по-съществено нарушаване е, че се афишира, че стоките са с генезис България ", съобщи председателят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов в  " България заран ".

По думите му глобите варират от 1000 до 30 000 лева, а от края на този месец стават и по-големи с гласуваните промени в Закона за отбрана на потребителите, като могат да стигнат и до 50 000. Той добави, че в множеството случаи имат резултат, тъй като удрят финансово търговците. 

" Започва да се съживява пазарът, в това число и на туристическите услуги. Особено съм задоволен, че на скоро бяха оповестени данните за системата за бързо обявяване на съществуването на рискови артикули на общия европейски пазар, където България обичайно, само че изключително през миналата година, е била една от най-активните страни. Годината е била добра, тъй като сме били задоволително дейни и, уповавам се, сме помогнали и предпазили хората от това да станат клиенти на рискови артикули на пазара ", сподели Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът разясни, че по Гергьовден ще продължат да следят пазара на хранителни артикули. Той означи, че по време на Великденските празници са получили към 50 тъжби, подадени по интернет, и също толкоз позвънявания по телефона на потребителя. 

" Ние през миналите години бяхме положили обилни старания да почистим общите условия от неравноправни клаузи при потребителските заеми. Но в този момент установихме, че още веднъж се вършат опити потребителите да бъдат удряни по джоба най-много с това, че те не схващат, когато вземат една сума какъв брой ще би трябвало да върнат. Ние естествено ще глобяваме от най-малкия до най-големия, когато установяваме, че има такива нарушавания. Важно е още веднъж да молим към хората да не прибягват към подобен вид заеми, тъй като това е скъпа услуга. Когато имате спонтанна крещяща потребност, да, само че с доста щателна инспекция и условие на информация от този търговец какво тъкмо ще би трябвало да върнете ", посочи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите. 

" Това, което се случи през март месец, сподели, че наред с естествените процеси, които съпътстват нашето всекидневие, които водят до повишение на избрани групи артикули. Специално за бензина и олиото се наблюдаваше едно изкуствено завишаване на цените, което беше провокирано от проведена или неорганизирана акция в обществени медии. В момента, в който се намесихме и извършихме масирани инспекции в комерсиалните обекти, се стигна до такава степен, че се успокоиха цените на тези артикули. Те и до момента, въпреки и да нарастват, това се случва гладко и под въздействието на външни фактори. Спекула имаше - търговци се възползваха от паниката, с цел да вдигнат цените на артикули ", разяснява Маргаритов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР