Засилени проверки по магазините за Великденската трапеза. Инспекторите специално следят

...
Засилени проверки по магазините за Великденската трапеза. Инспекторите специално следят
Коментари Харесай

Засилени проверки по магазините за Великденската трапеза


Засилени инспекции по магазините за Великденската софра. Инспекторите особено наблюдават дали размразено агнешко месо се предлага като охладено, по какъв начин се съхраняват и етикетират яйцата. Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира засилени инспекции по хранилища и магазини
преди Великденските празници.
До 17 април в това число се прави засилен надзор върху производството и търговията на обичайно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боята за яйца.

Следи се за произхода и вярното предпазване на първични материали и храни, за правилното етикетиране и маркировка.
Инспекторите особено следят дали
размразено агнешко месо се предлага като охладено, по какъв начин се съхраняват и етикетират яйцата.

В умишлен мониторинг се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите.

Пред Радио София д-р Татяна Николова – шеф отдел в Дирекция “Контрол на храните “ в БАБХ, обясни, че агнешкото месо, което е импорт от трети страни, предстои на наложителен формален надзор. Всяка пратка, която влезе на територията на страната, в дружество или в склад, бива арестувана. От нея се вземат проби, които се насочват в акредитирана лаборатория и се изследват за химични детайли, антибактериални вещества. Чак тогава тези артикули доближават
до комерсиалната мрежа и до българските консуматори.
Яйцата от трети страни също подлежат на подобен формален надзор.Проверяват се и агнетата по цялата верига от местата за развъждане, през кланиците до магазинните витрини.

На месото се слага маркировка. Ако произходът му е от България, се слага наследник щемпел, а в случай че е от чужбина – червен щемпел.
По време на почивните дни и дните на
формалните празници 01-02.04.2023 година (събота и неделя), 08-09.04.2023 година (събота и неделя), 16-17.04.2023 година, включително, ще бъдат обезпечени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да обезпечават активността на контролния орган и да реагират на сигнали на жители.
Горещият телефон на БАБХ е 0700 122 99.
Сигнали за нередности се одобряват и през уеб страницата на организацията.

„ При всеки подаден сигнал реагираме навреме и се прави инспекция. Задължително жалбоподавателят получава отговор по подхванатите действия от страна на БАБХ “, добави доктор Татяна Николова.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР