Засичането на Пегасус се оказва по-лесно на iPhone отколкото на

...
Засичането на Пегасус се оказва по-лесно на iPhone отколкото на
Коментари Харесай

Пуснаха инструмент за откриване на шпионския софтуер Пегасус


Засичането на Пегасус се оказва по-лесно на iPhone в сравнение с Android
(снимка: CC0 Public Domain)

Новината, че някои държавни управления са шпионирали опозиционни публицисти благодарение на израелския програмен продукт Пегасус (Pegasus), провокира вълна от отвращение тази седмица. Оказа се, че притежателите на iPhone и Android устройства са уязвими от шпионския програмен продукт.

Не закъсняха и реакциите от страна на правозащитни организации. От Амнести Интернешънъл към този момент разгласиха софтуерен инструмент (MVT), който ревизира Android и iPhone смарт телефони за съществуване на шпионския програмен продукт. Изследването открива повече следи на iPhone, в сравнение с устройствата с Android, което прави засичането на Пегасус по-лесно на iPhone.
още по тематиката
Обикновено Пегасус се популяризира посредством известия със инфектирани връзки. В помощната стратегия на Амнести e заредена база данни с домейни, които се употребяват от Пегасус. Ако бъде открит най-малко един от тях, инструментът уведомява потребителя.

MVT разрешава сканиране на целия криптиран списък на iPhone за съществуване на компрометиращи знаци, употребявани от Пегасус. Ако бъдат открити следи от шпионския програмен продукт, решението какво да направи по-нататък с устройството остава на притежателя.

Помощната стратегия е свободно от известния запас за разработчици GitHub. Подробни указания за работата с нея са оповестени на.

През уикенда интернационален консорциум от новинарски медии заяви, че няколко властнически държавни управления – в това число Мексико, Мароко и Обединените арабски емирства – са употребявали шпионски програмен продукт, създаден от NSO Group, с цел да обхванат в телефоните на хиляди най-гласовити критици, в това число публицисти, деятели, политици и предприемачи.

Списък с 50 000 телефонни номера на евентуални цели за наблюдаване бе получен от основаната в Париж журналистическа организация с нестопанска цел „ Забранени истории ” и „ Амнести Интернешънъл ” и споделен с консорциума от медии, в това число Вашингтон пост и Гардиън, заяви.

Изследователите са анализирали телефоните на десетки жертви, с цел да потвърдят, че те са били следени от шпионския програмен продукт Пегасус, който има достъп до всички данни на телефона. Публикациите разкриват нови детайлности за самите държавни клиенти, които NSO Group деликатно пази.

Унгария, член на Европейски Съюз, където неприкосновеността на персоналния живот би трябвало да бъде главно право, е посочена като клиент на NSO. За първи път се оповестява какъв брой лица са били евентуални обекти на следене на равнище устройство от израелския програмен продукт.

NSO Group, от своя страна, съобщи, че не знае кои са следените лица от клиентите на нейния програмен продукт.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР