Защомашините за гласуване бяха изключени от изборния процесв последния възможен

...
Защомашините за гласуване бяха изключени от изборния процесв последния възможен
Коментари Харесай

Защо машините за гласуване бяха изключени от изборния процес в последния възможен момент

Защомашините за гласоподаване бяха изключени от изборния процесв последния вероятен миг и по какъв начин ЦИК се съобрази с разпоредбите? Тези въпроси коментирахаекспертите Александър Андреев и Румяна Дечева, оповестява.

„ Ние имаме от 30 месеца наложително машинно гласоподаване в секциите с над 350 индивида. Въпросът е какво не беше свършено за тези месеци? Никога машините не бяха налични преди изборите за всички български жители, без значение дали те живеят в градовете, или в най-малките села “, изясни Румяна Дечева.

Според нея жителите имат едни права, които не са им били обезпечени. Освен това на тези машини не е бил изработен одит по-рано, акцентира тя. Допълни също по този начин, че това е трябвало да бъде разпоредено от ЦИК.

„ Още август месец е трябвало ЦИК да се погрижи за машините, откакто към този момент е било ясно, че ще има избори някъде в края на октомври и началото на ноември. Машинните би трябвало да се ревизират, не тъй като имаме подозрение в тях, а с цел да нямаме подозрения в тях “, съобщи още Румяна Дечева.

„ Докладът на ДАНС, съдейки по това, което е оповестено в медиите, не дава изясненост какво се е случило и какво тъкмо би могло да се случи с машините в границите на този развой на одитиране от страна на трите институции. Информацията не стана обществена и това сложи под подозрение дали има някакво застрашаване на машинното гласоподаване “, сподели от своя странаАлександър Андреев.

Той е безапелационен, че има нещо, което остава прикрито от хората и това е довело да напрежение. Александър Андреев разяснява и разминаването сред ЦИК и Министерство на вътрешните работи за превозването на машите към регионалните градовете в страната. „ Без позволение от страна на ЦИК, машините няма по какъв начин да излязат от склада. Ето за какво би трябвало да се види чия е отговорността в тази ситуация “, разясни той.

„ За мен това е едно интензивно мероприятие през последните две години - машините да бъдат компрометирани. За страдание, това се прави от политическите сили у нас. Подкопавайки доверието в машините, те подкопават и доверието в себе си – желаят или не желаят. Създаването на съмнение подкопава гражданската интензивност и това им обезпечава по-комфортна среда “, безапелационна е Румяна Дечева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР