Защо за най-скъпата услуга – чистотата на София, се провежда

...
Защо за най-скъпата услуга – чистотата на София, се провежда
Коментари Харесай

Манолова: Фандъкова не отговори защо обяви търга за боклука цяла година по-рано

Защо за най-скъпата услуга – чистотата на София, се организира социална поръчка една година преди да са изтекли договорите на сметопочистващите компании и бих споделила – не задоволително обществено и транспарантно. В летните месеци на мрачно се разгласи социална поръчка, която преждевременно ще бъде финализирана. Става дума за 500 млн. лева “ Това сподели в предаването „ Преди всички “ на БНР гражданският претендент за кмет на столицата Мая Манолова.

Тя обърна внимание, че става дума за една от най-скъпите услуги, плащана с парите на жителите.

„ Парите, които се харчат столицата, не са на столичния кмет или Общинския съвет, а са пари на данъкоплатците и би трябвало да има цялостна бистрота за метода, по който се харчат “, акцентира Манолова.
Тя бе безапелационна, че обикновено и почтено по отношение на останалите претенденти за София, само че и по отношение на жителите, е актуалният кмет Йорданка Фандъкова да не води акцията от кметския си кабинет, а да е наедно с останалите
кандидати за „ Московска “ 33. Мая Манолова акцентира, че е намерила за почтено и заслужено по отношение на жителите първо да си подава оставката като омбудсман и по-късно да се афишира за кандидат-кмет.

Тя уточни, че прозрачността на търговете и харченето на парите на хората, както и достъпността на работата на администрацията и общинските съветници за жителите, ще бъде неин пръв приоритет като кмет.

„ Аз си представям София със ярко и честно ръководство, което значи цялостна гласност и бистрота за метода, по който се ръководи градът, цялостна информация за жителите за това по какъв начин се взимат решенията, напълно електронна община с едно гише, което всеки може да „ носи в джоба си “ и опция за всеки жител във всеки един миг да ревизира къде се намира неговата кореспонденция “, сподели тя.

Според Манолова нейните първи задания ще са „ електронни търгове, онлайн лъчение на процедурите по публични поръчки, с цялостна бистрота за заданията и претендентите “. Сред най-важните й задължения е и наложително присъединяване на жителите в ръководството и електронни референдуми – всеки противоречив проблем да се взема решение от жителите, които ще са налични за всеки.

„ София чиста и зелена значи зелено мислене, чист въздух, задоволително зелени площи, без презастрояване, достъп на всеки столичанин до Витоша. Общината ще си върне Витоша за жителите – лифтове, които да са налични и като цена, и като метод за достъп “, сподели още тя.

По думите й „ столицата е една от доста дребното общини, която не е осигурила достъп на жители до съвещанията на Общинския съвет и с това нарушава закона “. Манолова сподели, че незабавно ще приключи това престъпление.

Друг приоритет на Манолова като претендент за столичен градоначалник е София да е съвременно плануван и организиран град. Тя даде поръчка, че ще обърне взор към кварталите и ще застане против багерите в междублоковите пространства. В същото време акцентира, че не могат да се нарушават ползите на притежателите на парцели и те би трябвало да бъдат заслужено обезщетени.

Като собствен четвърти приоритет тя уточни София с грижа за жителите, което включва обществена политика, обучение, детски градини. Според данните сега над 6 000 деца остават отвън детските градини това ще е една от първите й задания – за всяко дете да има място в детска градина.

На въпрос дали ще търси консенсус със общинските съветници от партиите Манолова отговори, че „ проблемите нямат цвят “ и „ не са леви или десни “.

„ Ще разгадавам на поддръжката на всички, които желаят да се промени моделът на ръководство на София. В момента ръководството е подмолно и решенията се взимат от един бизнес другарски кръг, който стои зад кадър “, безапелационна бе тя.
„ Аз съм потвърдила, че мога да работя с всички жители и политически централи “, сподели още Мая Манолова, като добави, че ще се бори против всеки интерес, който е друг от този на столичани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР