Защо в България и останалите страни, в които думата навремето

...
Защо в България и останалите страни, в които думата навремето
Коментари Харесай

България зад нова Желязна завеса - този път от COVID-19

Защо в България и останалите страни, в които думата преди време имаше Съюз на съветските социалистически републики, хората всеобщо не желаят да се имунизират? Две интернационалните издания се стопират на този въпрос и стигат до един отблъскващ извод. показва някои цитати.

Историята предопределя отношението към имунизациите в Източна Европа - под това заглавие немският " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) показва част от коментар в италианския вестник " Кориере каузи Сера ":

" Ако разположи статистиката за имунизациите против Ковид-19 върху географската карта, човек напряко ще си каже, че Съветският съюз не е починал през 1991 година ", отбелязва италианското издание и помества данни за големия брой на инфектираните и умрелите от пандемията в Русия, като напомня, че единствено 34% от хората там са имунизирани.

Верноподаничество, само че и неприязън към страната

Ето какво още четем там: ", откакто и преди пандемията демографските индикатори към този момент се влошаваха. В някогашните руски републики числата не са изключително благонадеждни, само че ситуацията там вероятно е даже по-лошо. () На територията на някогашния Варшавски контракт и на Съвет за икономическа взаимопомощ, в страните от тогавашната руска империя, някои от които сега даже членуват в Европейски Съюз или НАТО, следим сходни явления. Това важи най-много за Румъния (само 24,9% ваксинирани) и (22%), които като част от Запада не са принудени да разчитат на съветската ваксина Спутник V.

Политолозите и социолозите така и така към този момент са уверени, че не става дума за качеството на имунизацията или за нейната резултатност. В тези елементи от света, където в миналото думата имаше Съюз на съветските социалистически републики, по исторически аргументи има доста повече съперници на имунизациите - деца и внуци на една руска, а преди този момент царистка просвета, където верноподаничеството беше наложително, само че в това време навсякъде се ширеше безусловно съмнение и неприязън към страната ", отбелязва италианското издание.

На същата тематика е отдаден и част от разбора на Оливер Грим в австрийския " Ди Пресе ", озаглавен " Дезинформираните имунизационни лентяи от Източна Европа ". Обширната публикация е илюстрирана със фотография от антиваксърски митинги в София на 24 октомври, а първоначално ѝ четем:

" В нито една от някогашните комунистически страни, които в този момент членуват в Европейски Съюз, имунизираните не са повече от 60%. В Румъния имунизиран е едвам всеки трети, а в България даже всеки четвърти. Това е резултат от неналичието на съществени медии и от, против която Европейски Съюз може да направи прекомерно малко. "

По-нататък създателят напомня по какъв начин през март тогавашният австрийски канцлер Себастиан Курц е повтарял, че снабдяването на България с ваксини незаслужено изостава, и продължава: " Да, беше явно че България, Румъния и други източноевропейски страни очевидно страдат от голям недостиг на ваксини. Днес обаче казусът е тъкмо противоположният. И в България, и в Румъния, и в другите страни от източната част на Европейски Съюз няма недостиг на ваксини. () Във всички посткомунистически страни има най-много недостиг на искащи да се имунизират. "

Последици за целия Европейски Съюз

Оливер Грим също цитира числата, онагледяващи ниския брой имунизирани и стига до следния извод: " За Европейски Съюз това основава няколко казуса. Първо, тъй като надигащата се четвърта вълна (а някъде може би и пета?) още веднъж може да раздуха отровния спор за граничния надзор, в случай че не и за затваряне на граници вътре в Шенгенската зона. Второ, тъй като може съществено да попари сегашните много розови икономически прогнози за 2022 година, в случай че производството още веднъж спре за седмици, което ще вкара в изкуствена кома таман посвестилите се национални стопански системи в Европа ".

Според създателя от тази обстановка за Европейски Съюз пораждат и още две неподходящи трендове. Евросъюзът ще бъде заставен да остави на назад във времето най-важните си дълготрайни цели като опазването на климата и отхвърли от фосилни горива, а също така Брюксел на процедура не може да накара националните държавни управления да имунизират повече жители, тъй като опазването на здравето е в компетенциите на обособените страни, четем още в публикацията.

Но за какво в действителност в Средна и? - пита се създателят и споделя в резюме за дебата в Европейския парламент по тази тематика, в който е ставало дума най-много за дезинформация и за тайни теории.

" Така стигаме до ужасяващия извод, че редица източноевропейски страни от Европейски Съюз напълно са покорени от целенасочената дезинформация, идваща от Китай и Русия. Най-важният източник на информация за пандемията в Сърбия да вземем за пример е RT Serbia, печално известният съветски агитационен канал. Тази телевизия доказуемо популяризира отвън границите на Русия и за заплахата от пандемията ", написа Оливер Грим.

Нова Желязна завеса

Той цитира латвийската външна министърка Сандра Калниете с думите: " Определено виждаме спусналата се посред Европа Ковид-завеса, която минава тъкмо там, където минаваше и Желязната завеса ". Австрийския вестник цитира и политоложката Катарина Клингова от Братислава, съгласно която в доста от тези страни няма съществени медии.

" Много хора, които имат вяра в теориите на заговора, в действителност имат и възприятието, че техният глас не се брои за нищо ", споделя Клингова. Авторът Оливер Грим в детайли осведоми за мненията на разнообразни специалисти в европейската полемика към антиваксърството и търси отговор на въпроса за вероятните контрамерки: " На политическо ниво обаче сега не виждам особени очаквания. Вероятно най-важното ще бъде Румъния, България, а и Чехия скоро да образуват съществени и постоянни нови държавни управления, " установи той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР