Защо ураганите получават имена и винаги ли са ги кръщавали

...
Защо ураганите получават имена и винаги ли са ги кръщавали
Коментари Харесай

Защо ураганите получават имена?

Защо ураганите получават имена и постоянно ли са ги кръщавали на дами? В началото не било по този начин. Природните стихии били обозначавани просто с числа.

Анастасия Стойчева - действен синоптик към Национален институт по метеорология и хидрология: Преди доста години в метеорологичната процедура, чисто професионално, ураганите са се обозначавали с географската широчина и дължина, на която надлежно е възниквал, когато е започвал развиването си самият вихър.
Цифрите обаче се помнели мъчно и след 1953 година почнали да ги назовават с женски имена. Така както били кръщавани корабите в морето. До 1979 година, когато Световната метеорологична организация размислила и почнала да редува мъжки и женски имена. Може би, с цел да е по-честно.
Анастасия Стойчева - действен синоптик към Национален институт по метеорология и хидрология: Кратки, ясно различими, запаметяващи се, също така следват азбучен ред, според от времето, в което се появяват, за съответната година.
" Ирма ", " Андрю ", " Катрина ", " Айвън " и " Уилма ". Зад тези имена стои споменът за мощни ураганни ветрове, които опустошават всичко след себе си. За да назовем някоя стихия вихър, вятърът би трябвало да доближава най-малко 117 км/ч. Когато се надминат 250 км/ч - имаме вихър от най-висока степен. Пета. Пред него сме безсилни.
Анастасия Стойчева - действен синоптик към Национален институт по метеорология и хидрология: Влияние, което да бъде такова, че да се понижи силата на един вихър, към момента науката не би могла да реализира.
На доктрина в България може да има урагани. На процедура към момента не сме били очевидци на такова събитие, само че съгласно учените е допустимо вятърът по нашите земи да доближи до 380 км/ч. За благополучие метеоролозите са отчитали само ветрове до 144 км/ч, и то в планините. В България е по този начин, само че в Америка хората от време на време се обвързват с ураганите не просто в техния унищожителен смисъл.
Анастасия Стойчева - действен синоптик към Национален институт по метеорология и хидрология: Има и хора, които са по-ексцентрични и желаят вихър да носи тяхното име.
Може би, с цел да останат в историята. За страдание тази опция няма да имат дамите с името Катрина. През 2005 година, тя излезе в пенсия. Обикновено това се случва на ураганите, които не запомняме с положително. Пенсионирани и отпаднали от листата с имена са и Санди, Трейси и Хаяк.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР