Защо ще се събира авансово корпоративен данък за 2020 година,

...
Защо ще се събира авансово корпоративен данък за 2020 година,
Коментари Харесай

Готви ли се буквално пладнешки данъчен обир от държавата заради коронавируса?

Защо ще се събира предплатено корпоративен налог за 2020 година, като изчислението на предплатените вноски ще става по убеждение от страната на база 2018 година ? Това пита BESCO - Българската стартъп асоциация, откакто през днешния ден, 19 март, в правна комисия потегли на второ четене Законът за изключителното състояние - без систематизиран отчет на новите оферти, откакто беше казано от мнозина депутати, че законопроектът ще бъде съществено изменен, без медии и единствено с лъчение на уеб страницата на Народното събрание.
В свое мнение по Закона за изключителното състояние, който би трябвало да се гледа на следващия ден (20 март) на второ четене в пленарна зала т.е. да бъде признат дефинитивно, BESCO твърди че има готвено такова предложение. И показва, че: " Това служебно начисляване (бел. ред. - от държавата) ще се извърши на база, забележете, ".
" Всичко това ни навежда на мисълта, че зад положителната концепция за отсрочване на заплащането на корпоративния налог за 2019 година с 3 месеца, посредством текстовете, свързани с предплатените вноски, е прикрит доста сръчен инструмент за компенсиране на това закъснение в приходите на националния бюджет посредством наложително събиране на корпоративен налог върху облаги, огромна част от които няма да бъдат генерирани през 2020 година ", споделят от BESCO.
Асоциацията дава и образец:
" 2018 година е била мощна за компанията и е генериран оборот над 300 хиляди лева (задължително изискване за внасяне на предплатени вноски) и, да речем, 400 хиляди лева данъчна облага. Тоест внесли сте в бюджета 40 хиляди лева корпоративен налог. През 2019 година, обаче, сте решили да реинвестирате огромна част от тази облага в активността на сдружението и данъчната ви облага се е свила няколкократно или даже сте " излезли " на загуба (съвсем действителен сюжет за съвсем всеки бизнес), респективно не сте дължали или плащали корпоративен налог за 2019 година. Предвид икономическата конюнктура упованията за актуалната 2020 година са да се генерира още веднъж загуба, или даже по-лошо - да се наложи да затворят бизнеса си (очаква се това да е единствения вероятен излаз за огромна част от дребния и междинен бизнес в страната).
Независимо от всичко това, страната тази година ще НАЧИСЛИ СЛУЖЕБНО и ще се опита да събере наложително предплатен налог, чийто размер ще е 1/4 от платения от съответния бизнес корпоративен налог за 2018 година. Или с примерните цифри, представени нагоре, това са 10 000 лева, които ще се дължат, като налог, върху в действителност неосъществена облага. И да, ще може да си възстановите този заплатен в задатък налог, само че едвам след 31 март 2021 година. Нещо повече - в случай че през 2020 година не платите в период дължимите, служебно начислени, предплатени вноски, страната ще начисли законна рента (10% + ОЛП годишно) и може да запорира всички банкови сметки и фирмени активи ".
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 19 март "
" Трети смъртен случай от ковид в България (ВИДЕО) "
" Още по-крути ограничения на Балканите поради ковид, ето по какъв начин се развива епидемията по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР