"Защо Путин помогна на Италия", като изпрати там самолети с

"Защо Путин помогна на Италия", като изпрати там самолети с ...

В Русия: Очаква се експлозивно разпространение на COVID-19.


"Защо Путин помогна на Италия", като изпрати там самолети с медицинско оборудване и лекари в помощ на борбата с вируса, анализира "Независимая газета" в свой материал.

Красивият и великодушен жест има две допълващи се обяснения. Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло. Плюс чудесен пиар: на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите на тази страна от ЕС. Сега ще е по-трудно да бъдат обосновавани санкциите срещу Русия. А елементарната икономическа логика тласка към "отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията", допълва изданието, напомняйки и за руските контрамерки.

Вирусологът Николай Малишев призова хората в Русия да се готвят за експлозивно разпространение на коронавируса. По думите на експерта ситуацията ще напомня ядрена реакция, пише "Московский комсомолец", като се позовава на телевизия "Росия-1".Още по тематаРусия спира всички полети от 27 март 26 мар 2020 09:0434СЗО: Само стоенето вкъщи не спира епидемията, вирусът да се атакува 26 мар 2020 08:40128От другата седмица цяла Русия е в отпуск по настояване на Путин25 мар 2020 18:30186

Русия "изостава" от останалия свят по разпространение на вируса и това е добре, защото той може да дойде в страната вече отслабен, казва пред "Лента" Анча Баранова, професор в Школата за системна биология към университета "Джордж Мейсън" в САЩ.

При все това на планетата "ще загинат още много хора - това е факт. И не всички от тях ще са възрастни" - задава се "трагедия", предупреждава изследователката.

Пандемията предизвика "паническо изкупуване на елда и ориз", което опразни магазините в Русия или поне щандовете за варива - това дори накара държавата да ограничи износа им, отбелязва руското издание "Взгляд", цитирано от БТА.

Онлайн изданието се позовава на руския клон от компанията за маркетинг "Нилсен" - според негов анализ тези дни в Русия масово са се търсели най-вече ориз и елда и тези варива незабавно са поскъпнали.

"Епидемията нулира пазарната икономика" , заявява в заглавие "Независимая газета".

Заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса, в Русия ще се разрасне държавният сектор и предстои национализация. Това обаче едва ли ще спомогне за трайно стабилизиране, цитира вестникът прогноза на бизнес омбудсмана Борис Титов.

Експерти на всекидневника обясняват: от една страна, национализацията гарантира запазване на работните места, заплатите и производството на важна продукция; от друга - както показва съветският опит, в търговията и услугите това не е ефективен подход.

Потребителският пазар в Русия може да се върне на нивата от 19-и или началото на 20-и век, цитират "РБК" и "Лента" послание на руски търговски вериги до премиера Михаил Мишустин.

На фона на вирусната криза оборотите в търговията с потребителски стоки и ред услуги са спаднали с 50 до 80 на сто, посочват те. Търговците настояват по-специално държавата да освободи бранша от ред данъци, включително ДДС, и от арендни плащания за използваните терени.

Напоследък хората в Русия изкупуват масово не само варива и тоалетна хартия, но също така патрони и бухалки за бейзбол, често използвани за самоотбрана. Изглежда са разочаровани от способностите на държавата да ги защити в днешната криза, пише "Свободная преса".

От 9 до 22 март продажбите на ловни патрони в Русия са нараснали със 130 процента спрямо същия период на миналата година, а на бухалки - с 30 на сто, сочат данни на данъчния оператор "Платформа ОФД".

Прогнозите за Русия са две - оптимистична като цяло и крайно негативна, пише коментатор на "Комерсант".

"Извънредната ситуация откроява порочността на системата. Доказва за пореден път: така не може да се живее, трябва нещо да се промени", заявява той.

При "оптимистична картина на новата руска действителност епидемията ще се развие според азиатския модел и през лятото вирусът ще отстъпи. А в главите на държавните служители ще настъпи просветление, макар и временно. От своя страна Доналд Тръмп ще освести световната икономика. Петролът ще поскъпне, рублата ще скочи, ще заработи и бизнесът. Току виж сме почнали да живеем по-добре и отпреди. Естествено ако забравим за втория, за лошия сценарий", разсъждава авторът.
 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg