Защо правителствените спирания изглежда се случват само в САЩ

...
Правителството на САЩ е спирало десет пъти през последните 40
Коментари Харесай

Правителството на САЩ е спирало десет пъти през последните 40 и повече години. Междувременно в други страни правителствата продължават да функционират дори в разгара на войни и конституционни кризи. Така че защо този уникален за Америка феномен продължава да се случва?

За по-голямата част от света спирането на работата на правителството е много лоша новина - резултат от революция, нашествие или бедствие. Това, че лидерите на една от най-мощните нации на Земята доброволно провокираха криза, която спира обществените услуги и намалява икономическия растеж, е изненадващо за мнозина.

В последния момент сделка в събота, Конгресът успя да избегне спиране, като прие законопроект за временни разходи, който ще позволи на правителството да работи още 45 дни. Но това означава, че политиците ще трябва да се върнат на масата за преговори и страната може отново да бъде изправена пред ново затваряне, след като финансирането свърши.

Така че защо това продължава да се случва?

Американската федерална система на управление позволява различните клонове на правителството да бъдат контролирани от различни партии. Това беше структура, създадена от основателите на нацията, за да насърчи компромиса и обсъждането, но напоследък има обратен ефект.

Това е така, защото през 1980 г. главният прокурор при администрацията на президента Джими Картър издаде стеснено тълкуване на Закона за борба с дефицита от 1884 г. Законът за разходите от 19-ти век забранява на правителството да сключва договори без одобрението на Конгреса; в продължение на почти век, ако имаше дупка в бюджетите, правителството позволяваше необходимите разходи да продължат. Но след 1980 г. правителството възприема много по-строг възглед: няма бюджет, няма разходи.

Това тълкуване отличава САЩ от други непарламентарни демокрации, като като Бразилия, където силната изпълнителна власт има способността да поддържа светлините включени по време на бюджетна задънена улица.

Първото затваряне в САЩ се случи малко след това през 1981 г., когато президентът Роналд Рейгън наложи вето върху законопроект за финансиране и продължи няколко дни. Оттогава имаше поне десет други, които доведоха до спиране на услугите, продължило от половин ден до повече от месец. Последният, от 21 декември 2018 г. до 25 януари 2019 г., беше най-дългият в историята.

Какво се случва при спиране на работата на правителството на САЩ?

Докато някои основни услуги продължиха да управляват, като социалното осигуряване и армията, стотици хиляди федерални работници не са били платени. По това време Белият дом изчисли, че затварянето е намалило растежа на БВП с 0,1 процентни пункта за всяка седмица, в която е продължило спирането на заплатите.

Навсякъде по света такива спиранията са практически невъзможни. Парламентарната система, използвана от повечето европейски демокрации, гарантира, че изпълнителната и законодателната власт се контролират от една и съща партия или коалиция. Възможно е парламентът да откаже да приеме бюджет, предложен от министър-председателя, но подобно действие вероятно ще предизвика нови избори - не спиране на услуги като национални паркове, възстановяване на данъци и програми за хранителна помощ.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР