Защо повечето жени се нуждаят от потвърждение на своята привлекателност,

...
Защо повечето жени се нуждаят от потвърждение на своята привлекателност,
Коментари Харесай

Престанете да гледате на себе си с очите на мъжете | Михаил ЛАБКОВСКИЙ

Защо множеството дами се нуждаят от удостоверение на своята прелест, триумф и достижения от страна на мъжете? Отговаря известният съветски психолог Михаил Лабковский.

 Pablo Picasso, Girl before a Mirror, Paris, March 14, 1932

За този текст ме въодушеви неотдавнашна история. Публикувах в една от обществените медии пост за това, че за дамите сексът е необходим не поради нещо, не поради някого, не с цел да се случат връзките с мъжа, а просто тъй като по този начин го усещат и го желаят. А когато не го усещат и не желаят, просто да не го вършат. Под тоя пост се появиха съвсем 600 коментара – „ Ами то по този начин в никакъв случай няма да се омъжа! ”, „ Ще наподобявам цялостна глупачка! ”, „ Винаги дремя с мъжете на първа среща и имам тим поклонници! ” и още доста в този дух.

И единствено една мъдра жена написа нещо от рода на: „ А вие не забелязахте ли, че в поста става дума за нашите лични стремежи. А не какво ще се хареса на мъжете? ”

Да поговорим за това. От това, че мъжете ще се тълпят пред врата ви и ще се влачат в крайници ви, по-щастливи няма да станете. Винаги ще давам образец с Мерилин Монро. Американските бойци се бият с нейния портрет в куртките, всички я желаят, само че тя умира потънала в меланхолия и цялостна самотност. Анджелина Джоли е новата „ Монро ” на 21 век – жена с тежка орис. Възхищават й се милиони, а тя до ден сегашен се пробва да сътвори свое сплотено семейство и да построи персоналното си благополучие. Но това по никакъв начин не й се удава – поради тежкото детство, поради бащата, който рано напуща фамилията, поради многото комплекси и нерешените психотравми. Да, тя в действителност съумя да накара доста хора да я боготворят и обичат. Но прави ли я това същински щастлива?

Тъжно е, че дамите правят оценка своите триумфи, достижения и гении с това, по какъв начин се отнасят към тях мъжете. За извънредно доста представителки на прелестния пол, самооценката се намира в директна взаимозависимост от това, има ли тя сътрудник или не. И в случай че не, стартира се играта на „ естествена илюзия ”. Тръгвате на стотиците семинари на тематика „ Как да Го влюбя в себе си ”, тероризирате единственото си обичано лице с какви ли не химични съединения, естетични и пластични опити - с цел да е красиво, младо и свежо, бъхтите се до пристъп в залата – да сте стегнати и привлекателни. И не тъй като това ви харесва, а тъй като желаете да се харесате на някой различен. Този, който още не познавате. Абстрактният, фиктивен в действителния живот мъж, или мъже. И единствено тогава вашата самокритика, вашият живот се трансформира в сладка приказка. Ако вие се харесате на някого разцъфвате, чувствате се на върха, зашеметени сте. Мъжът идва, взема каквото желае и повече не се обажда. И тогава вашата съвършено направена във фитнеса, при козметика и фризьора самокритика рухва и отива напразно. А вие настойчиво стартирате друго – курсове, книги, зали. И знаете ли – това не е път, който води до финала, а циркулиране в кръг.

Още по-тъжен е казусът с „ купищата ” почитатели и нереалните триумфи с противоположния пол, които най-силно раздрусват тези, чиито персонален живот не се е стекъл добре. Тук към този момент стартира лекуването на туберкулозата с лайкучка. Вие се пробвате да предизвикате благосклонност, мислите, че не сте задоволително слаби и стройни, не сте забавна на мъжа, не държите вярно вилицата, гледате погрешно, по тази причина решавате, че 11-сантиметровите токчета, впитите рокли, късите поли и блузите с надълбоко деколте безусловно ще ви оказват помощ. Но уви, както и вие самите вероятно сте разбрали, нищо не се трансформира. Вие още веднъж се оказвате във постоянно търсене на внимание, и даже с всички сили да се стремите да  докарате облика на непристъпната Снежна кралица, в действителността си оставате жена, подготвена на всичко, единствено с цел да я обичат.

И знаете ли, за какво всичко това не работи? Защото не сте се научили да обичате себе си. Да се преценявате със своите стремежи. Да почитате личните си потребности – даже в секса. И даже да постигнете триумфи, да сте втора Мерилин Монро или трета Джоли, вътре във вас нищо няма да се промени. Щастливи няма да станете, даже под прозореца ви да свирка цялостен футболен тим от обожатели.

Какво да се прави?

Запомнете три елементарни неща:

– Да бъдеш красива, богата и известна – това е прелестно. Но то не е гаранция за благополучие. Щастието няма потребност от никакви сюжети.

– Любовта бива единствено безусловна. На хубостта може да се възхищават, гениите да почитат, женствеността да я ценят. Но обичат просто тъй като обичат - даже да ги няма хубостта, гениите и женствеността, даже да има килограми от горната страна, малоумен темперамент и недостатъци.

– И даже да ви обичат, това няма да ви направи щастливи, в случай че не сте щастливи сами със себе си и не се обичате. Такава, каквато сте. Нямате различен избор.

Затова започнете да се почитате. Да се почитате не значи да играете на непристъпна и да се надценявате. Това е противоположното на това, което вършиме в този момент – да вършите неща срещу своето предпочитание, с цел да се харесате. Научете се да цените личното си мнение. Своите стремежи, своята осанка, каквато й да е тя. Започнете с това и ще видите, че ще има смяна.

Източник:
Картина: pablopicasso.org
Снимка: elle.ua

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР