Защо поскъпва токът и какво да очакваме по-нататък, коментираха експерти

...
Защо поскъпва токът и какво да очакваме по-нататък, коментираха експерти
Коментари Харесай

Защо поскъпва токът?

Защо нараства токът и какво да чакаме по-нататък, разясниха специалисти пред БНР.

„ Винаги усилието е да се запазят цените за бита с допустимо минимум нарастване. Когато всички останали пазарни сегменти към този момент са на свободния пазар, инструментите за това понижават “, разяснява в предаването „ Преди всички “ доцент Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”.

„ Такива покачвания – 40-50%, приказваме за енергийна съставния елемент, са напряко шокови, изключително за дребния бизнес, който още не е привикнал да бъде на свободен пазар “, означи Ивайло Найденов, изпълнителен шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

Има разнообразни аргументи за това да не се оферират дълготрайно количества на електроенергийната борса, разясни доцент Георгиев. По думите му самият бизнес е желал повече количества през пазара „ ден напред “ като най-ликвиден и даващ сигнал каква е цената на силата сега.  

По-малките потребители до предходната година бяха предпазени, на тях КЕВР им определяше цена. Сега би трябвало да се научат да наблюдават този пазар, акцентира Ивайло Найденов и посъветва потребителите доста деликатно да четат всички условия в сключваните от тях контракти за доставка на ток.

Всяка политика, всяка договорка – зелена или друга, на световно или европейско ниво, би трябвало да бъде покрита от потребителите и не можем да се учудваме, че цената на електрическата енергия скача, когато цената на излъчванията пораства, освен това с регулаторна интервенция, уточни още доцент Атанас Георгиев.

„ В една лодка сме – целият Европейски съюз, и в тази лодка плиска от всички страни “, означи доцент Георгиев.

„ Всички плащаме сметката най-сетне. Когато се усилва цената на силата, се усилват индустриалните разноски, надлежно се покачват цените на суровините. Имаме всеобща верига на покачване – това е общата картина в Европа от началото на годината. Не единствено в цената на електрическата енергия, в цената на природния газ се следят същите трендове. Европа тази година е с доста високи ценови нива спрямо останалия свят “, посочи Георгиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР