Защо пада косата? Дали това ще спре или ще оплешивея

...
Защо пада косата? Дали това ще спре или ще оплешивея
Коментари Харесай

Косопадът при жените: Какви са причините

Защо пада косата? Дали това ще спре или ще оплешивея и ще би трябвало да нося перука? Не, при множеството дами косопадът е краткотрайно събитие, пиша . Но е значимо да се знаят аргументите.

За дамите, които страдат от косопад, има добра вест: " Това, което стартира като че ли от нищото, бързо минава от единствено себе си ". Разбирай: косата израства още веднъж. " Пълното оплешивяване е по-скоро мъжки проблем ", споделя кожният лекар от Берлин Андреас Финер .

В Германия съвсем всяка трета жена се сблъсква с този проблем. Косопадът при дамите нормално води до изтъняване на косата по темето или в профил на главата. Това се назовава разпръснат косопад. " Той може да се прояви и доста рано - още на 30-годишна възраст, само че нормално в някакъв миг стопира. Важното е да се открие повода ", показва Финер.

Кога косопадът се трансформира в сериозен проблем?

Падането на косата кардинално е напълно обикновено: всеки ден дамите губят сред 60 и 100 косъма , а мъжете - по-малко. От фоликулите израства нова коса. Продължителността на живота ѝ варира сред две и седем години според от индивида. През това време косъмът нараства с към един сантиметър на месец.

Развитието и растежът са обусловени генетично. Ако губим доста повече от 100 косъма дневно и за по-дълъг интервал от време, е целесъобразно да се потърси мнението на експерт. Почти всеки дерматологичен кабинет организира такива съвещания, а и значително клиники в Германия са профилирани в региона на косопада.

Какви са аргументите за косопада?

Косопадът при дамите постоянно се дължи на хормонални нарушавания , изяснява специалистът Финер. Дотам се стига, в случай че в яйчниците се създават доста мъжки хормони и прекомерно малко естроген, който подтиква растежа на косата. При по-младите дами намаляването на гъстотата на косата може да бъде породено и от положение, наречено Синдром на поликистозните яйчници (PCOS). И в този случай организмът създава прекалено много тестостерон.

Други вероятни причинители са болести на щитовидната жлеза , някои медикаменти, хронични или автоимунни болести. На тях може да се дължи т.нар. кръгов косопад (Алопеция ареата) - когато косата пада под формата на дребни кръгове.

Недостигът на хранителни субстанции също може да докара до косопад. В това отношение решаващо значение имат витамините В12 или D, само че и микроелементи като цинк и селен. Промяната в метода на хранене и подобаващите хранителни добавки могат да оказват помощ за компенсиране на дефицита.

Има ли косопад в фамилията?

Ако косопадът има генетичен генезис, той се назовава андрогенетична плешивост . " Ако знаете, че косопадът се среща в фамилията, е целесъобразно да се заемете с ранното му разкриване ", предлага Андреас Финер. Промените, които другояче не се виждат в огледало, могат да бъдат открити от експерт при обзор със специфична лупа. Следващата стъпка е назначението на превантивно лекуване с смес.

Най-разпространеното лекарство сега е миноксидил . Използва се или когато косопадът към този момент е реалност, или като превантивна мярка - при подозрение, че косата може да стартира да пада. Лекарството уголемява кръвоносните съдове и усъвършенства кръвообращението, а това подкрепя растежа на нова коса или образуването на нови фоликули. Процесът е муден, по тази причина се изисква неизменност и доста самообладание.

Бременността също може да окаже въздействие на косата, защото по това време се трансформира хормоналният баланс. След раждането хормоните още веднъж се контролират и косопадът може да се усили. Но това не е причина за безпокойствие, тъй като е единствено краткотрайно.

По-сериозните хирургически интервенции на собствен ред могат да доведат до косопад както при дамите, по този начин и при мъжете. Една интервенция и обвързваният с нея стрес могат да накарат огромен брой фоликули да навлязат в така наречен телогенна фаза. Това е интервалът на покой в естествения цикъл на косата, по време на който косъмът е неактивен и не пораства. Както изясняват експертите, анестезията и медикаментите, одобрявани по време на интервенцията, имат краткотраен резултат върху косата. Той обаче настъпва с известно забавяне.

Проблемите напълно не са единствено от физически темперамент

При дамите психическото натоварване, основано на косопада, постоянно е по-голямо от това при мъжете. За дамите загубата на косата звучи съдбовно.

" Това е знак за заболяване, дамите се усещат белязани по някакъв метод. Косата е значимо изразно средство - симптом за хубост и младост. "

Освен това дамите всекидневно имат проблеми да приказват за своя косопад. Темата е табу, с което промишлеността спекулира. Рекламите в множеството случаи демонстрират дами, които имат гъсти, здрави и блестящи коси - само че единствено в случай че употребяват избрани козметични артикули. Финер е на мнението, че от този тип артикули в действителност няма съвсем никаква изгода.

В очакване на чудодейното хапче

Въпреки всички проучвания чудодейно лекарство против косопад към момента не е намерено. Но има известни триумфи във връзка с кръговия косопад. Таблетки, които в началото са били създадени за лекуване на ревматоиден артрит, към този момент са утвърдени и за лекуване на кръгообразен косопад. Те обаче не са евтини: лекуването излиза към хиляда евро на месец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР