Защо коренното население на Америка не е отглеждало много добитък

...
Защо коренното население на Америка не е отглеждало много добитък
Коментари Харесай

Питомното и дивото — разбиране на животните по различен начин

Защо коренното население на Америка не е отглеждало доста добитък преди идването на испанците? Джаред Даймънд в своя незабравим бестселър „ Оръжия, микроби и стомана “ заключава, че това се дължи на неналичието на благоприятни условия: Северна Америка изключително не разполага с огромни бозайници, подобаващи за опитомяване. След като европейците дойдоха с крави и свине, отглеждането на животни се популяризира както в Европа и Азия.

Не толкоз бързо, споделя Марси Нортън в новата си книга The Tame and the Wild. Тя твърди, че биологията не може да бъде отделена от културата - позиция, която й разрешава да премисли за какво животните са били третирани по избран метод в предишното и по какъв начин биха могли да бъдат третирани в бъдеще.

Коренното население на Мезоамерика и Голяма Амазония гледаше на нечовешките животни по друг метод от европейците. След като животните бяха хранени от хората, те станаха родственици: да ги изядеш беше анатема. Нортън, доцент по история в Университета на Пенсилвания, използ...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР