Защо извършителите на тежки престъпления, които са признали вината си,

...
Защо извършителите на тежки престъпления, които са признали вината си,
Коментари Харесай

Предложение на Румяна Арнаудова: Съкратено производство само след позиция на прокурора

Защо причинителите на тежки закононарушения, които са признали виновността си, получават по-леки присъди? И ще изгубят ли те правото за кратко правосъдно произвеждане? Тези въпроси провокираха оживена социална дискусия след бруталното ликвидиране на 7-годишно дете в сливенското дело Сотиря.

За тежкото закононарушение беше упрекнат 21-годишния Мартин Трифонов , който направи цялостни признания.
Протест в Сливен с искане за най-тежкото наказване за Мартин Трифонов Десетки се събраха пред болничното заведение, където е настанен упрекнатият за убийството на 7-годишното момиченце
Ето и мнението по този въпрос на представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова:

„ Предложението ми е в действителност това кратко правосъдно разследване да се организира откакто се вземе позицията на прокурора. В момента законът е планувал всяко лице, предадено на съд с импортиран обвинителен акт, в случай че реши, би могло да направи признания, и да признае всички обстоятелства, разказани в обстоятелствената част на обвинителния акт, и да се съгласи. И да не се събират условия за тези доказателства.

Ако самопризнанието се поддържа напълно от доказателствения материал, т.е. колкото по-качествено си свърши работата един прокурор и събере всички нужни доказателства, толкоз повече облекчаваме правното състояние на наказаното лице. Защото съдът е задължен да организира кратко правосъдно разследване и откакто дефинира наказването, наложително по силата на наказателния кодекс би трябвало да го понижи с 1/3.

Съдът насочва питане какво е мнението на прокурора, само че в мнението на прокурора, той каквото и да съобщи няма каквото и да е правно значение.

Ако тръгнем от случая с Мартин Трифонов, в случай че той се признае за отговорен в съда, това подсигурява ли му кратко произвеждане?

Да, подсигурява му, тъй като съдът няма друга правна опция, просто такава не му е предоставена. Няма да получи наказването пожизнен затвор, тъй като в наказателния кодекс е посочено, че даже това да е най-справедливото наказване, съдът е задължен да го размени с наказване отнемане от независимост от 20 до 30 години.

Тоест максимумът който би получил Мартин е 30 години.
И в съответния случай, за който в последно време всички приказваме, може би шансът на едно заслужено наказване, което би наложил съдът е във опцията прокурорът да показва позиция.

Ще можем да показваме мнения, че макар направеното признание, макар направената на процедура оценка на качеството на осъществения прокурорски труд, без кратко правосъдно разследване, ще реализираме по обективна присъда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР