Защо е опасно да залъгваме глада си, похапвайки дребни неща

...
Защо е опасно да залъгваме глада си, похапвайки дребни неща
Коментари Харесай

Залъгването на апетита е вредно

Защо е рисково да залъгваме глада си, похапвайки дребни неща сред главните хранения? На този въпрос отговори диетологът и психотерапевт Сергей Обложко пред радио Sputnik, предава БГНЕС.

„ Междинните закуски са неправилен и рисков метод на хранене. Когато хората се хранят без да обръщат внимание какво и какви количества храна гълтам резултатът е, че ядат повече неща, които постоянно са и по-калорични”, предизвестява Обложко.

“От една страна, това са спомагателни калории, а от друга – мазното и сладкото, да вземем за пример, могат да провокират отделянето на инсулин, което в допълнение предизвика по-голям вкус за храна. Често човек яде въглехидрати, с цел да потисне апетита си, а в отговор на това тялото освобождава инсулин и защото не е имало пълноценно хранене, равнището на глюкоза в кръвта пада, настава хипогликемия, водеща до по-неправилно хранително държание и това ни кара да преяждаме “, сподели диетологът.

Плодовата закуска е не по-малко нездравословна, тя работи на същия принцип и също предизвика следващ припадък на вкус, водещ до преяждане, сподели Сергей Обложко. Затова съгласно него не би трябвало да следвате рекомендацията: в случай че огладнеете, изяжте ябълка, с цел да потиснете глада.

“Заради същия механизъм, след 20 минути, една ябълка ще предизвика засилен вкус за храна. Ако попитаме някого за какво е преситен, той може да отговори почтено: “Защото имам слаба воля. А постоянно се оказва, преди 20 минути е изял плод на гладен корем. Плодовите закуски на гладно са много опасни”, предизвести лекарят.

Той акцентира, че по време на междинните похапвания, даже и на здравословни храни, хората в следствие гълтам по-големи от нужните им количества храна. По-добре е да седнете на масата и да се нахраните уравновесено и пълноценно, тъй че да усетите задоволеност, която да е задоволителна най-малко за идващите 3-4 часа преди идващото хранене.

“Храната в придвижване не е доста потребна и води до хранителни разстройства, а в последна сметка и до затлъстяване”, сподели Сергей Обложко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР