Защо близо 1 милион български пенсионери останаха разочаровани от размера

...
Защо близо 1 милион български пенсионери останаха разочаровани от размера
Коментари Харесай

Мика Зайкова каза грозната истина за пенсиите. Над 1 милион български пенсионери са разочаровани

Защо близо 1 милион български пенсионери останаха разочаровани от размера на своите януарски пенсии, заради настъпилото комплициране при изчисленията им? Какво и по какъв начин би трябвало да се направи по този начин, че да не бъдат ощетени най-бедните измежду възрастните хора? Защо е значимо обществените придобивки да бъдат изплащани настрана, а не с пенсиите? От Novini.bg. разговаряха с финансовия специалист и лекар на икономическите науки доцент Мика Зайкова, която е и дълготраен синдикален държавник. Тя бе народен представител в съставите на 45-то и 46-то Народно заседание от квотата на Има Такъв Народ.
Почти половината от пенсионерите, към 1 милион души, се разочароваха от размера на своите пенсии, получени в първия месец на 2022 година.
Това се случи тъй като, първо бе понижена добавката, изплащана за Ковид-пандемията от 120 лева на 60 лева, като разчитаха, че с преизчислението на пенсиите с тежестта на 1 година трудов стаж с коефициент 1,35, ще бъде покрита най-малко част от този дефицит. Това обаче е ясно, че не става и по тази причина в този момент дават обещание през идващите месеци всички хора да бъдат обезщетени по този начин, че да не губят от приходите си.
Събирането на пенсиите и добавките дава чувството на жителите, че всичко е вкупом и вечно. Това е илюзия, тъй като добавките са нещо краткотрайно. Когато се начисляват по 60 лв. върху нееднакви пенсии, то хората получават разнообразни пенсии и стана по този начин, че бяха облагодетелствани тези с огромните пенсии, а бедните, с най-ниски приходи, си останаха все по този начин небогати.
Хората, които получават обществена, а не пенсия за трудов стаж, м.г. вземаха по 148,71 лева, плюс добавката от 120 лева. Само че още по време на 46-то Народно събрание ние увеличихме тази обществена пенсия на 170 лева, а добавката им бе понижена в този момент на 60 лева и както сами читателите могат да обмислен, приходите на тези хора бяха редуцирани с към 38 лв. – сума, която за тези хора не е дребна. Тази част от българите е най-ощетена и уязвима. На тях ръководещите дадоха обещание да им добавят пенсиите през февруари и никой да не получи по-малко. За страдание, инфлацията бързо изяжда тези суми.
Друга, доста ощетена част, са тези, които получават инвалидни пенсии, съгласно степента на увреденост.
Средно там понижението е с към 31 лева.
Най-неприятно е, че непрестанно се говореше, че всички пенсионери ще получат нарастване с 12,5%. Всички взеха решение, че ще разполагат с нарастване от по 64 лв.. Но това не е правилно, тъй като всеки има друг автентичен застрахователен стаж.
И нарастването с 1,35 на 100 е годно за всяка година ДЕЙСТВИТЕЛЕН, а не въобще трудов стаж.
При преизчисленията по този начин се получиха разликите, които ощетиха близо половината от пенсионерите, на които им дадоха обещание да ги компенсират.
Не бива да се не помни, че в парите, които са получени през януари, им е начислена дребна добавка за времето от 25 декември до 31 декември. Тази сума отново се замъглява и е значимо да се знае, че тя ще им се отнеме през март, колкото и да е дребна.
Според мен по принцип казусът иде от това, че пенсиите не са вярно преизчислени, заради огромните пропуски, позволени от трите държавни управления на ГЕРБ.
През 2010 година до 2012 година пенсиите не бяха индексирани по известното швейцарско предписание. През идващите години, през които господин Ивайло Калфин, който стартира да прави нещо като пенсионна промяна, до момента в който бе обществен министър, усили годините за трудов стаж и стартира да презчислява пенсиите с повишаване на коефициента на тежест от 1,1 до 1,1,261 1,69….до 1,2. Странно за какво тези предишни преизчисления не са взети поради при последващите сметки, направени по измислени някакви коефициенти по времето на ГЕРБ и техния обществен министър госпожа Деница Сачева.
Така настана неразбория в базата за преизчисляването на пенсиите, която докара до комплициране на чиновниците в Национален осигурителен институт и в действителност хората бяха ощетени. Аз персонално смятам, че в случай че желаеме да сме като европейците в тази сфера, то би трябвало да се направи цялостно преизчисляване на пенсиите. За база да се вземат данните от 2017-2018 години. До юни-юли т.г. да се изчислят индексациите по тройното швейцарско предписание. Много деликатно би трябвало да се пипа пенсионната система, която всъщност е инертна и е значимо не да се реформира прибързано, а точно да се работи по основата, формулите, критериите. За да тръгнем напред, би трябвало да почистим бъркотиите на всички места. Добавките за Ковид и други да се заплащат като осигуровки по линия на общественото подкрепяне,а не вкупом с пенсиите.И хората да не залагат огромни очаквания на тях, тъй като инфлацията към този момент ще ги е изяла, когато ги получат.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР