Защо американците предпочетоха Джо Байдън? На първо място - защото

...
Защо американците предпочетоха Джо Байдън? На първо място - защото
Коментари Харесай

Как изборът на Байдън ще се отрази на България и света

Защо американците избраха Джо Байдън? На първо място - тъй като са отблъснати от метода, по който президентът Тръмп реагира на коронакризата - тя освен лиши живота на близо 240 000 души, само че и удари тежко стопанската система.

В същото време мнозина бяха подготвени да гласоподават за всеки, друг от Тръмп. На трето място, Тръмп нямаше накъде повече да разшири базата си от гласоподаватели от предишните избори, до момента в който Байдън и Демократическата партия го направиха с небивала готовност за гласоподаване и с обстоятелството, че за разлика от Хилари Клинтън, Байдън сплоти демократите.

Докато щатите по източното и западното крайбрежие обичайно поддържаха Байдън, а във вътреността на страната бяха за Тръмп, успеха на Байдън пристигна заради обстоятелството, че той съумя да преобърне настройките в няколко щата.

Той съумя да завоюва по този начин начерената синя стена - Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания - които на предишните избори поддържаха Доналд Тръмп, само че в този момент отрязаха пътя му към Белия дом. Решаващ се оказа родния щат на Байдън - Пенсилвания, който той посети 14 пъти по време на акцията. В този щат доста от фабриките и заводитепострадаха от комерсиалната война на Тръмп с Китай. Тръмп в началото поведе с 675 000 гласа в деня на вота и преждевременно разгласи, че е спечелил щата. Но сред сряда и петък Байдън получи 75% от подадените по пощата гласове. Когато преднината на Байдън надвиши 34 000 гласа, беше избегната нуждата от наложително наново броене, което се изисква при разлика от и под 0.51 %. За Байдън това беше моментът на успеха, когато завоюва щата и Белия дом.

Байдън може да се гордее и с предстоящата победа в Аризона - щат, в който печели съгласно Фокс нюз, а съгласно CNN - единствено води, тъй като там демократ не е печелил от 24 години.

Броенето трескаво продължава в Северна Каролина и Джорджия, като в последния щат гласовете са на кантар и най-вероятно ще се стигне до наново броене. АП напомня, че от 2000 година е имало над 31 повторни щатски преброявания, само че на резултата от вота са повлияли единствено три.

За светът обаче успеха на Байдън идва с въпроса - какво да чакаме от него на международната сцена и съответно - в нашия район. По тематиката разговаряхме с Маргарита Асенова от Фондация Джеймстаун.
Ново начало - за американците и за света с един предвидим президент, който ще върне доверието на съдружниците и положителния звук в дипломацията.
Байдън добре познава Източна Европа, той взе участие в подготовката на страните от този район за влизане в НАТО и оказа помощ за утвърждението на тези контракти в Сената. Познава и Балканите, както и Русия. Маргарита Асенова акцентира, че като вицепрезидент е бил срещу политиката на рестартиране на връзките сред Вашингтон и Москва, водена от президента Обама и е е бил за изпращане на оръжия на Украйна за отбрана от Русия след анексирането на Крим.

" Неговата политика по отношение на нашия район, по отношение на Евразия и Русия е доста по - решителна, ясна, точна и некомпромисна по отношение на държание, което подкопава сигурността на източноевропейските страни ", съобщи Маргарита Асенова, анализатор - фондация " Джеймстаун " - Вашингтон.

Политиката на наказания по отношение на газопроводите Северен поток и Балкански поток ще продължи, както и други политики по отношение на Източна Европа.

" Това са политики, които сътвориха повече военни бази в Източна Европа, предпазен щит към Черно море, тази част от политиката ще продължи, както и енергийната политика. Аз чакам, че глобите против северен поток ще бъдат признати от Сената през декември. това няма да се промени ", сподели още Маргарита Асенова, анализатор - фондация " Джеймстаун " - Вашингтон.
" Но България също по този начин би трябвало да чака, че държанието, което държавното управление сподели с Балкански поток няма да остане неусетно и несанкционирано ", добави тя.

" Отношенията с Европа и НАТО ще се възстановяват. Аз чакам доста по-добро сътрудничестов с Европейски Съюз и страните от НАТО и доста по-цивилизовано отношение от страна американската администрация към сътрудниците в Европа ", разяснява още Асенова.

Но позицията на Вашингтон по значими въпроси като настояването за увеличение на средствата за защита от страна европейските сътрудници в НАТО няма да се промени, предвижда Маргарита Асенова.

Промяната в Съединените щати е реалност. Сега Джо Байдън би трябвало да покаже на американците и на света какъв президент ще бъде.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР