Защитници на животните предлагат контрол на търговията с домашни любимци

...
Защитници на животните предлагат контрол на търговията с домашни любимци
Коментари Харесай

Защитници на животните предлагат контрол на търговията с домашни любимци в интернет

Защитници на животните оферират надзор на търговията с домашни любимци в интернет, оповестиха доброволците към организацията "Приятели на животните-ВТ " в пресклуба на Българска телеграфна агенция във Велико Търново.
Според Радостина Герганова контролът е необходим, тъй като това е форма на търговия, от която в доста от случаите страдат животните.

Законът за отбрана на животните планува наказания за безконтролно отношение към домашните любимци, само че с цел да бъде дейно използването им, е нужно уеднаквяване в нормативната база на всички общини във връзка с приютите, активността на зоополицията и на съответните общински отдели, уточни тя.

Доброволческата организация е основана през 2015 година. Нейните цели са да се обезпечат отбрана и възстановяване на живота на бездомните животни, както и да спомага за понижаване на популациите им, описа Светла Куклева.

Тя означи, че доброволците оказват помощ на чиновниците на общинския подслон за бездомни животни край великотърновското село Шемшево, провеждат просветителни и дарителски акции и разпространяват концепцията за кастрация на животните.

През предходната година доброволците са помогнали на 135 дребни кучета и котки, изхвърлени в кашони от техните стопани край пътищата или към контейнерите за боклук, и са оказали подпомагане за осиновяването на близо 100 животни.

От обичайна благотворителна коледна акция на организацията са събрани близо 7000 лв. от дарения. Средствата ще бъдат разпределени за кастрация на бездомни женски котки и кучета, за имунизации и храна.
Осигурени са 60 талона за безвъзмездна имунизация на котки във ветеринарна клиника, които ще бъдат предоставени на хора, грижещи се за бездомните животни.

Предвижда се да бъде обособено и място за свободно разхождане на кучетата към общинския подслон, с цел да бъде по-лесна социализацията им, когато се появят осиновители, описа Куклева. Тя добави, че над 500 лв. ще бъдат изпратени на приюта за бездомни животни в Разград, чиито доброволци са дали произведения за продажба в коледната акция във Велико Търново.

През предходната година доброволците са организирали просветителни акции в няколко учебни заведения във Великотърновска област. Задачата е била да обяснят на децата, че домашният любим не е плюшена играчка, а отговорността към него е за цялостен живот, уточни Анастасия Иванова.

Тя описа, че акцент в тези часове е бил диалогът за експанзията против бездомните животни, както и нуждата от съчувствие.
Образователните уроци ще продължат в учебните заведения с деца от всички възрастови групи.

Плановете на организацията са да посетят дружно с ветеринарен доктор обитаеми места в региона, с цел да се обясни на стопаните изгодата от кастрацията на домашните любимци.
От организацията ще продължат акцията, в която деца и родители разхождат взаимно животните от приюта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР