Защитата на 57-годишния Димитър Косев, който на 11 ноември блъсна

...
Защитата на 57-годишния Димитър Косев, който на 11 ноември блъсна
Коментари Харесай

Защитна теза: Шофьорът, блъснал и убил 14-годишния Иван, не разбрал какво е извършил

Защитата на 57-годишния Димитър Косев, който на 11 ноември блъсна и лиши живота на 14-годишно момче в село Бузовград, разгласи в правосъдната зала, че обвиняемият твърди, че не е избягал от местопроизшествието, а е схванал какво е направил едвам откакто е бил задържан в дома си четири часа след случая.

Районният съд в Казанлък обаче не повярва на защитната теза и наложи най-тежката мярка за неотклонение на водача - " задържане под стража ". 

Тежкият случай стана на изхода на Бузовград в посока село Розово. 14-годишният Иван и двама негови другари спрели с велосипедите си до вендинг машина за топли питиета. Докато другите деца си взимали по нещо, Иван стоял край тях. В този миг се задала колата, ръководена от 57-годишния Димитър Косев. Той блъснал момчето, само че не спрял и избягал. След 4 часа е открит в дома му. Мъжът е тестван с механически средства за приложимост на алкохол и наркотични субстанции, като са регистрирани 1.38 промила алкохол, както и позитивен резултат за приложимост метаамфетамин.

Иван бе откаран в сериозно положение в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване " Проф. доктор Стоян Киркович " в Стара Загора, само че макар напъните на лекарите тази заран издъхна.

По време на днешното правосъдно съвещание за установяване на мярката за неотклонение на обвинения водач, за който стана ясно, че е някогашен служител на реда, стана ясно, че Димитър Косев няма престъпни прояви. Защитата даде здравна експертиза по отношение на здравословното му положение, като юристът уточни, че 57-годишният мъж страда от артериална хипертония и е прекарал тежка пневмония, заради което приема лекарства. Според отбраната обвиненият твърди, че не е избягал от местопроизшествието, а е схванал какво е направил едвам откакто е бил задържан в дома си четири часа след случая.

Магистратите обаче взеха решение Косев да остане в килия.

Мога да ви уверя, че прокуратурата в страната, както в частност и прокуратурата в Стара Загора, интензивно се опълчва на този тип действие и ние като прокурори ще желаеме допустимо най-тежкото наказване на причинителя на това закононарушение. Това сподели пред публицисти окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. 

Тъй като първичното обвиняване против водача е за причиняване на междинна телесна щета, в този момент след гибелта на момчето то ще бъде преквалифицирано в по-тежко. Атанасов добави, че не е имало техническата опция това да се случи в границите на днешния ден. 

Окръжната прокуратура в Стара Загора ще поеме случая по подготвеност, а на Димитър Косев ще бъде повдигнато обвиняване, за което Наказателният кодекс планува от 3 до 15 години затвор. По преценка на наблюдаващия прокурор и предвид на тежестта на действието и събраните доказателства, е допустимо да бъде повдигнато и обвиняване за закононарушение, за което наказването е " отнемане от независимост " от пет до 20 години, изясни Дичо Атанасов.

Той добави, че трябва да бъде осъществена аутопсия на детето по назначената съдебно-медицинска експертиза. По думите му това би трябвало да се случи до няколко дни. " Ако бъде обжалвана признатата мярка по това обвиняване, ще бъде обжалвана пред Окръжен съд Стара Загора, чието решение по закон е дефинитивно ", сподели още прокурорът.

В момента десетки поданици на село Бузовград са пред локалното читалище на безмълвно бдение в памет на 14-годишното момче. Вече трети ден те провеждат митинги, а настояванията им са за заслужено наказване и за сигурност по пътя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР