Как растящото търсене на Ozempic и Wegovy променя икономиката на Дания

...
Зашеметяващият успех на лекарствата за отслабване в Съединените щати води
Коментари Харесай

Зашеметяващият успех на лекарствата за отслабване в Съединените щати води до по-ниски лихвени проценти в Дания, домът на един от най-големите им производители, според най-голямата банка в скандинавската страна.

Продажбите на Wegovy — който, както показват клиничните изпитания, може да помогне на хората да загубят 15% от телесното си тегло след по-малко от 16 месеца — скочиха рязко през последните месеци. Неговият производител е Novo Nordisk (NONOF), спечели почти 49 милиарда датски крони печалба ($7 милиарда) през първите шест месеца на тази година, което е с 32% повече от същия период на 2022 г.

Novo Nordisk също произвежда Ozempic, лекарство, разработено за лечение на диабет тип 2, но което съдържа същата активна съставка като Wegovy. Някои лекари са предписвали Ozempic на пациенти, за да им помогнат да отслабнат.

Бумът на продажбите на двете лекарства доведе до приток на щатски долари в икономиката на Дания, което повиши стойността на датската крона, пише Йенс Наервиг Педерсен, директор в Danske Bank, в бележка миналата седмица.

Централната банка на Дания отговори, като запази лихвените проценти под тези, определени от Европейската централна банка, каза Педерсен. Това обезсърчи чужденците да купуват повече крони и намали стойността на валутата, каза той пред CNN. Датската централна банка направи това, защото се стреми да поддържа кроната стабилна спрямо еврото, за да постигне същото ниво на инфлация като в 20-те страни, които използват еврото.

Ozempic писалка за инжектиране Писалка за инжектиране Ozempic Jaap Arriens/NurPhoto/Getty Images

„Изключително е, че една компания движи толкова голяма част от растежа и търговския излишък в Дания“, каза Педерсен пред CNN. „Имали сме други големи компании през годините, но не и такава, която да може да окаже толкова голямо положително влияние върху икономиката.“

В резултат на това някои собственици на жилища в Дания плащат по-ниски лихвени проценти по ипотеките си, отколкото техните колеги другаде в Европа, добави той.

Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, каза пред CNN, че Дания се е „постигнала по-добре от почти всяка друга европейска икономика“ след пандемията.

Това се дължи „много до голяма степен“ на успеха на неговата фармацевтична индустрия, чийто износ се е увеличил приблизително четири пъти от 2019 г., каза той.

Нарастващо търсене

Акциите на Novo Nordisk скочиха с 34% от началото на 2023 г., за да осигурят на компанията пазарна капитализация от 2,2 трилиона датски крони (322 милиарда долара).

Акциите скочиха по-рано този месец, след като Novo Nordisk публикува резултатите от петгодишно проучване за въздействието на Wegovy върху сърдечно-съдовите заболявания. Доказано е, че лекарството намалява риска от инфаркт, инсулт или свързана със сърцето смърт с 20%.

Производителят на лекарства вече е третата най-ценна компания в Европа, изпреварвайки фармацевтичните гиганти Roche (RHHBY) и AstraZeneca (AZN).

Времената на бум едва ли ще свършат скоро. Сега Novo Nordisk очаква печалбите си да нараснат с до 37% тази година, много по-висок ръст от максималното увеличение от 19%, прогнозирано през февруари.

Ръстът в търсенето на неговите лекарства, които помагат на хората да отслабнат, доведе до недостиг в световен мащаб, причинявайки проблеми на пациенти с диабет, които разчитат на Ozempic за управление на състоянието си.

Според проучване от юли на Kaiser Family Foundation почти половината от възрастните в САЩ са заявили, че биха се заинтересували да приемат лекарство за отслабване, за което знаят, че е безопасно и ефективно.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР