“Засега все още няма чудодейно средство, което да може да

...
“Засега все още няма чудодейно средство, което да може да
Коментари Харесай

Медицината ще победи ли рака след 10 години?

“Засега към момента няма чудодейно средство, което да може да излекува всички типове рак - счита съветският акад. Андрей Каприн. - Смятам, че революцията в онкологията ще бъде обвързвана с разработки в региона на генетиката, молекулярната биология и най-много с нуклеарната физика.

Това е едно от най-перспективните посоки. Т.нар. протонна терапия обезпечава с висока акуратност попадането и равномерното систематизиране на дозата лъчи в тумора и по цялата му повърхнина. Това дава опция снопчето лъчи да се концентрира само и единствено в тумора. Това е същинско избавление и същинско лекуване на рака при децата, както и при туморите на главата и шията, очите и гръбначния мозък - области, в които е доста мъчно да се стигне до засегнатото и повредено огнище. Сега организираме клинични проучвания за действието на ускорителя върху лимфома, рак на хранопровода, саркома на меките тъкани и даже рака на задстомашната жлеза, които и до ден-днешен не се поддават на лекуване. ”  
Защо при децата туморите се лекуват по-успешно?    
“Прогнозите за изцеление на рак при децата фактически са доста по-благоприятни, в сравнение с при възрастните - изяснява съветският професор Маргарита Белогурова. -  В по-големите и съвременни онкологични центрове оздравяват 80% от децата с лимфобластна левкоза - при някои типове от този рак процентът на изцеление е по-висок от 90. Още по-висока е успеваемостта при лимфом на Ходжкин - 90-95%, както и туморите на бъбреците - повече от 90%. Това е обвързвано с обстоятелството, че децата боледуват от други  типове рак, които са по-чувствителни към лекуването. Затова ние постоянно виждаме по какъв начин детският израстък, даже и в напреднал етап и с публикувани метастази, се топи безусловно като сняг пред очите ни. И в тези случаи и обстановки става дума не просто за удължение на живота, както е при възрастните, а за изцяло изцеление от рак. ”
Често карциномът рецидивира 
Защо след премахване на раковия израстък в някои случаи след години поражда рецидив? Отговор на този въпрос като че ли са разкрили медици от Сингапур. Според тях засегнатите от рак кафези създават доста по-големи количества от веществото водороден пероксид, 10 пъти по-големи в съпоставяне със здравите. И заразяват с това характерно вещество здравите кафези. Предполага се, че това изобретение ще помогне на хирурзите да изчислят какъв размер тъкани е нужно да изрежат при интервенция, с цел да се предотврати рецидив на онкологичното заболяване. 

За страдание, не всичко е по този начин оптимистично и еднопосочно. Не може изрично да се твърди, че е разгадан механизмът на рецидив на рака единствено на съображение създаването на сингапурските учени. Така счита съветският академик и онколог Владислав Милейко. Съществува и друга доктрина: туморните кафези споделят със здравите, обменяйки с тях микро РНК. По този метод те основават ниши в организма, в които след това се образуват по-отдалечените метастази. Все още никой не е съумял да разбере по какъв метод се случва това взаимоотношение, макар че по тематиката се работи в доста страни.

За обособените типове рак съществуват патоморфологични молекулярни проби. Те разрешават да се дефинира агресивността на тумора, с който е бил обиден орган или жлеза. Ако се открие високоагресивна вариация с огромен риск от метастазиране, на пациента след интервенцията се организира превантивна химиотерапия за попречване на рецидив. В случай, че туморът е провокиран от неагресивен рак, няма нужда от използване на високотоксично лекуване, което по принцип се понася тежко от отслабналия организъм. 

Има още един, по-стар метод за прогнозиране вероятността от рецидив. При премахване на тумора се вливат специфични оцветители. Ако те оцветят околните лимфни възли, които служат за преграда на раковите кафези, това демонстрира, че те са осеменени и може би съдържат мигриращи ракови кафези. Т.е., би трябвало да бъдат отстранени. Ако не се оцветят, не се и отстраняват. Освен това обаче, не всеки път медиците съумяват да потвърдят позитивното въздействие за намаление рисковете от рецидив върху общата дълготрайност на живота на пациента след лекуването. 


10 признака, проявяващи се в ранни стадии на болестта:
Всички знаем, че множеството типове застрашаващи живота болести се откриват в късни стадии, което затруднява лекуването. Затова специалистите показват най-разпространените признаци на рака, което във всички случаи ще помогне на доста хора да се предпазят от съдбовните последици. 

► Промяна в уринирането. Всякаква смяна, касаеща цвета на урината, миризмата или струята, би трябвало да се разиска със експерт.

► Промяна в гласа. Ракът на гръкляна може да промени тембъра на гласа ви.

► Рани, които не заздравяват. Когато порязвания или рани от друго естество не зарастват, може това да е симптом на рак, тъй като приоритет на имунната система през този интервал е битката с рака. Затова и раните зарастват по-бавно.

► Кашлицата, с изключение на от доста други болести, може да е провокирана и от рак, който се развива в белите дробове, хранопровода, гърлото и даже в стомаха. 

► Кръвотеченията също са притеснителни. Ако кървенето е от зърната на гърдите или от матката, би трябвало незабавно да се разиска със експерт.

► Бели мехури в устата или по езика, по венците, в гърлото - това изисква незабавна здравна помощ.

► Загуба на вкус или проблеми с гълтането. Всеки храносмилателен дискомфорт следва да се разисква с доктор.

► Промени в чревната функционалност - кръв, болежка по време на дефекация, по-светъл или по-тъмен цвят на изпражненията, запек или диария - всичко това е обезпокоително и изисква незабавна консултация с лекар-специалист.

► Възелчета под кожата. Ако откриете нещо извънредно в региона на гърдите, тестисите, под мишниците, гърлото, корема и другите меки тъкани, следва да се обърнете към експерт. Редовното независимо проучване може да ви помогне да определите промените, преди да съумеят да се развият в по-големи тумори.

► Кожен сърбеж. Тъй като организмът се бори с рака по този начин както с бактериите, с цел да го унищожи имунната система реагира благодарение на белите кръвни кафези. Затова циркулацията на кръвта се усилва в областите, където порастват ракови кафези. В резултат на това кожата е топла при опипване, плътна е, зачервява се и сърби, написа Zdrave.to.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР