Засега само 6 човека от двата кораба - Рожен и

...
Засега само 6 човека от двата кораба - Рожен и
Коментари Харесай

Само 6 човека са евакуирани от блокираните в Украйна наши кораби

Засега единствено 6 индивида от двата кораба - " Рожен " и " Царевна ", които са блокирани в пристанищата в Одеса и Мариопул, са предпочели да бъдат евакуирани по суша. Това съобщи пред заместник-министърът на превоза и експерт по морско право Владимир Върбанов.

" Другите са на корабите и извършват своите отговорности. В непрекъсната връзка сме с Международната морска организация за основаването на по този начин наречените сини коридори, с цел да могат всички кораби да бъдат изведени гладко до безвредни води. Трябва да се откри някакво решение и тук е ролята на нашата дипломация и на международната. Трябва да решат този въпрос ", добави зам.-министърът.

Над 100 кораба са блокирани поради войната в пристанищата на Украйна. Два от тях - " Рожен " и " Царевна ", са български.

От много време нашите моряци се намират на украинска територия. Повечето от тях са от Варна.

" Ситуацията с българските кораби в украински пристанища е могла да се избегне, в случай че виновните мениджъри са следели развиването на застрахователния пазар ", добави БНР капитан далечно корабоплаване Христо Папукчиев.

" От 15 февруари са имали задоволително време да прегледат клаузите, да се оцени рискът както за плавателните съдове, по този начин и за товарите, които е предстояло да бъдат натоварени или разтоварени и в случай че е трябвало да бъдат изменени направленията на корабите, да се пренасочат към други пристанища. Трудно е да бъдат открити притежателите, защото те нормално се крият зад корпоративни пердета по разнообразни начини ", добави Папукчиев.

Транспортният министър Николай Събев също е в контакт с притежателя и капитаните на блокираните в Украйна кораби " Рожен " и " Царевна ". " Рожен " плава под малтийски байрак и е благосъстоятелност на Български морски флот. На борда на кораба има 17 наши сънародници. Той се намира в украинското пристанище " Черноморск ".

" Рожен " дебаркира два дни преди да стартира войната на пристанището, в чиято акватория потънал остарял транспортен съд пречи да излязат в намерено море.

" Царевна " е блокиран в Мариупол от 21 февруари. На борда има 17 българи и трима украинци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР