Засега не се прави връзка с вчерашното прекъсване в работата

...
Засега не се прави връзка с вчерашното прекъсване в работата
Коментари Харесай

Случайно съвпадение: прерязаха оптичните кабели в Червено море и това наруши интернет трафика

Засега не се прави връзка с вчерашното спиране в работата на Фейсбук и редица други съществени интернет услуги и се към момента се смята, че това наподобява е инцидентно съвпадане.

Повредите в подводните кабели в Червено море нарушават работата на телекомуникационните мрежи и принуждават доставчиците да пренасочват до една четвърт от трафика сред Азия, Европа и Близкия изток. Включително интернет трафика.

Според основаната в Хонконг телекомуникационна компания HGC Global Communications кабелите, принадлежащи на четири огромни телекомуникационни мрежи, са „ прекратени “. Това е довело до „ обилни “ разстройства в телекомуникационните мрежи в Близкия изток.

HGC пресметна, че 25% от трафика сред Азия и Европа, както и Близкия изток, е бил обиден. Компанията съобщи, че пренасочва трафика по други направления. По този метод се свеждат до най-малко неудобствата за клиентите. Тя също по този начин оказва „ помощ на засегнатите предприятия “.

HGC не оповестява по какъв начин са били развалени кабелите и кой е виновен за това.

Seacom, южноафриканската компания, която е притежател на един от засегнатите кабели, съобщи пред CNN, че ремонтът ще стартира най-рано след месец. Една от аргументите е дългото време, належащо за приемане на разрешителни за работа в региона.

Подводните кабели са невидимата мощ, която движи интернет. Много от тях са финансирани през последните години от интернет колоси като Гугъл, Microsoft, Amazon, Фейсбук Meta. Повредите в тези подводни мрежи могат да доведат до всеобщи спирания на интернет. Точно това се случи след земетресението в Тайван през 2006 година

Повредата на кабелите в Червено море идва седмици откакто формалното държавно управление на Йемен предизвести, че кабелите могат да бъдат прерязани от хусите. Подкрепяните от Иран бойци към този момент нарушиха международните вериги за доставки, като нападнаха и не престават да нападат комерсиалните кораби по този значим воден път.

Директорът по цифровите технологии на Seacom Пренеш Падаячи съобщи, че приемането на утвърждение от йеменските морски управляващи за ремонта на кабелите може да отнеме до осем седмици. „ Клиентският трафик ще продължи да бъде пренасочван, до момента в който не успеем да изправим разваления кабел “, добави той.

Сред другите наранени мрежи е Asia-Africa-Europe 1. Това е 25 000-километрова (15 534 мили) кабелна система, която свързва Югоизточна Азия с Европа през Египет. Евро-индийският шлюз (EIG) също е развален. EIG свързва Европа, Близкия изток и Индия, като главен вложител в нея е Vodafone. Засега Vodafone, най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство, отхвърля коментар.

В своя уеб уебсайт компанията показва, че може да трансферира интернет трафик посредством към 80 подводни кабелни системи, обхващащи 100 страни.

Повечето огромни телекомуникационни компании разчитат на голям брой подводни кабелни системи, което им разрешава да пренасочват трафика при положение на спиране, с цел да обезпечат непрекъсната услуга.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР