Засега НАТО не иска да приеме нов член, което поради

...
Засега НАТО не иска да приеме нов член, което поради
Коментари Харесай

The New York Times: Лидерите на НАТО не възнамеряват да поканят У...

Засега НАТО не желае да одобри нов член, което заради контракта за групова сигурност ще въвлече алианса във война, се споделя в публикацията. 

В същото време алиансът желае да откри „ златна среда “ – нещо друго от участие, само че задоволително значимо, с цел да покаже на Украйна, че НАТО я поддържа в дълготраен проект. Какво ще е това обаче остава неразбираемо.

Една от опциите за такава поддръжка, както заяви Financial Times, може да бъде съюзен фонд за вноски, който ще обезпечи петгодишен пакет от помощ за Украйна на стойност до 100 милиарда $. Но The New York Times отбелязва, че концепцията е била посрещната с комплициране, защото не е ясно по какъв начин НАТО може да принуди страните членки да финансират фонда.

Според вестника Съединени американски щати и Германия не престават да се опълчват на предлагането за започване на договаряния за участие на Украйна в НАТО във Вашингтон. Те са за това въпросът да бъде свален от дневен ред. В същото време Съединени американски щати и Германия желаят да дефинират съответни условия, които Украйна може да извърши, с цел да стартира договаряния. Досега напъните за дефиниране на тези условия са постигнали дребен прогрес.

Всичко това може да не окаже значение до юли, в случай че съветската атака продължи да се развива и Украйна е изправена пред опасността от проваляне във войната на фона на дефицит на военна помощ, в това число заради различия в Конгреса на Съединени американски щати, отбелязва The New York Times.

На собствен ред украинският външен министър Дмитрий Кулеба, в изказване на 4 април в централата на НАТО в Брюксел, сподели, че Киев чака решението на съдружниците каква би трябвало да бъде идната стъпка към участието на Украйна в алианса.

 „ Формата и наличието на идната стъпка към участието на Украйна в НАТО би трябвало да се реши от самите съдружници. Ще чакаме с неспокойствие резултат, само че несъмнено имаме вяра, че Украйна заслужава да бъде член на НАТО и че това би трябвало да се случи допустимо най-скоро “, сподели той.

Украинският президент Владимир Зеленски подаде заявление за ускорено присъединение на Украйна към НАТО на 30 септември 2022 година На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли страните-членки на алианса се съгласиха да опростят процеса на присъединение на Украйна към блока.

В началото на април държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че страните от НАТО ще съсредоточат напъните си върху правенето на пътна карта за влизането на Украйна в алианса за срещата на върха през юли.

На собствен ред италианското издание La Repubblica, на фона на възобновената полемика за присъединението на Украйна към НАТО, разгласява публикация, в която се приказва за един от „ хипотетичните “ сюжети за приемането на страната в алианса. 

Вестникът твърди, че НАТО импровизирано разисква вид, при който на Киев ще бъде препоръчано да отстъпи на Москва завзетите от съветските войски територии в подмяна на гаранции за сигурност и неотложно влизане в алианса на територии, следени от украинските управляващи.

По-рано, в отговор на сходно предложение, представители на украинските управляващи обявиха, че те не са „ територии за търговия “.

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР