Засега Австрия не е засегната от руските санкции и страната

...
Засега Австрия не е засегната от руските санкции и страната
Коментари Харесай

Австрия заделя няколко милиарда евро за енергийни нужди

Засега Австрия не е наранена от съветските наказания и страната получава контрактуваните количества газ, заяви държавната регулаторна работа Е-контрол. Според специалистите е допустимо до 2027 година да се извърши заплануваното прекратяване на доставките на газ от Русия, само че за идната зима е належащо още в този момент да се вземат ограничения. За тази цел държавното управление планува да задели няколко милиарда евро. 

В " стратегическия запас " са заделени 1,6 милиарда евро за покупка на газ, също така при положение на потребност за тези цели могат да се обезпечат още 5 милиарда. По думите на министъра  на енергетиката Леоноре Гевеслер в хранилищата на страната има 16,7 тераватчаса газ, което дава отговор на 18% от потенциала им. Целта на финансирането е австрийските складове да се запълнят минимум до 80% преди зимата, е мнението на австрийския канцлер Карл Нехамер. 

Австрия внася 80% от нужния й газ от Русия и е невероятно да се откаже от това без обилни стопански разтърсвания. До 2027 г. тя би могла да се оправи и без съветски газ, само че би трябвало да редуцира с една четвърт потреблението на газ, да утрои вноса от други страни и да усили производството на сила от биогаз и зелен водород,  сочи проучване на Австрийската организация за сила /ААЕ/, направено по поръчка на Министерството за запазване на климата, предава Българска телеграфна агенция. 

Франц Ангерер, началник на ААЕ акцентира, че нараствалата през годините взаимозависимост от Русия не може да се промени нито незабавно, нито в каткосрочен проект, само че при полагане на национални и интернационалните старания е допустимо това да стане до 2027 година Същевременно увеличените цени на газа може да провокират загуби в доста стопански браншове, употребяващи газ. 

За енергийния специалист Валтер Болтц този период също е реален, като най-малко от техническа позиция е допустимо количествата газ да се обезпечат от други източници. Необходимо е  да се употребява капацитетът за икономисване посредством увеличение на енергийната успеваемост. Сравнително елементарно е за три-четири години нужните количества газ да се заменят с доставки от международния пазар,  съществуват газопроводи към Италия, Германия, Словения и Хърватска, показва той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР