Заседанието на Народното събрание във вторник беше прекратено, след като

...
Заседанието на Народното събрание във вторник беше прекратено, след като
Коментари Харесай

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Заседанието на Народното събрание във вторник беше прекъснато, откакто " дебатът " за пенсиите стигна до нападки

© Надежда Чипева След два дни спор, доста реплики и спиране заради скандал в парламентарната зала, бюджетът на Държавното публично обезпечаване за 2020 година беше признат на второ четене в зала. Финансовата рамка планува над 8 милиарда лева доходи от осигурителни вноски и 4.1 милиарда лева трансфер от централния бюджет, като 10.6 милиарда лева от парите отиват за пенсии, а 1.7 милиарда лева - за помощи и компенсации.

Спор, излязъл отвън надзор

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли 2020 година, въпреки че в началото заложеният размер по швейцарското предписание за определянето на пенсиите беше 234 лева След среща на съдружните сътрудници през ноември обаче стана ясно, че формулата ще бъде подценена и ГЕРБ и " Обединени патриоти " внесоха предложение тя да стане 250 лева от юни. След това оферти за още по-висока сума внесоха и другите партии. " Дебатът " по тематиката в зала бързо деградира до нападки и съвещанието във вторник беше прекъснато откакто депутати от Българска социалистическа партия и " Атака " обкръжиха парламентарната естрада и желаеха поименно гласоподаване на текстовете. В последна сметка в сряда предложенията на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля " бяха отхвърлени. А депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски даже отнесе наказване, поради репликата си " червени отпадъци ".

Наддаване за майчинските

От 1 януари минималният застрахователен приход се усилва паралелно с минималната работна заплата - от сегашните 560 лева до 610 лева Изключение не престават да са земеделските стопани и тютюнопроизводителите, за които минималният размер се подвига единствено до 420 лева Максималният застрахователен приход остава 3000 лева макар опитите на опозицията да го увеличи до 3900 лева Темата за майчинските също провокира спор, като депутатите от Българска социалистическа партия и " Воля " желаеха размерът на паричното обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст да бъде повишен до минималната работна заплата. Предложенията бяха отхвърлени и сумата остава 380 лева Новият обществен министър Деница Сачева съобщи, че младите майки би трябвало да се подтикват да се върнат по-бързо на работа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР