Заседанието на Народното събрание днес е посветено изцяло на парламентарен

...
Заседанието на Народното събрание днес е посветено изцяло на парламентарен
Коментари Харесай

Почти целият кабинет, начело с премиера Донев, застава пред депутатите на парламентарен контрол

Заседанието на Народното събрание през днешния ден е отдадено напълно на парламентарен надзор. В него се планува да взе участие съвсем целият длъжностен кабинет.

 

Парламентът стартира работа, с декларация от Демократична България в поддръжка на иранските дами, протестиращи против гибелта на Махса Амини.

 

" От Демократична България обществено желаеме да изразим поддръжка за иранските дами. До ден сегашен в Иран дамата е подложена на тормоз. В тези месеци на тестване в Иран дамите ни преподават урок по храброст ", сподели от трибуната депутката Елисавета Белобрадова.

Въпросите към Донев откри Корнелия Нинова. " Половин милион души ще бъдат небогати служащи. Отдавна настояваме да въведем разбиране енергийна беднотия. Вчера научаваме, че това разбиране от служебното държавно управление имат намерение да влезе от 2024 година През най-тежките зимни месеци няма да им помощ за най-уязвимите хора ", сподели тя.

" Служебното държавно управление няма и не може да има лична политика по приходите, в това число и за тяхното нарастване. А е длъжно да се преценява със заварената политика. Предложихме законопроект, с който да бъде удължено действието на закона за държавния бюджет. Предложени са и две ограничения под формата на данъчни облекчения, които да продължат да се ползват през 2023 година ", отговори Гълъб Донев.

 

На въпроси и питания на депутати ще дават отговор и вицепремиерите Атанас Пеканов, Христо Алексиев и Иван Демерджиев, както и министрите Росица Велкова, Росен Христов, Александър Пулев, Илин Димитров, Весела Лечева, Георги Тодоров, Димитър Стоянов, Иван Шишков, Сашо Пенов, Николай Милков, Велислав Минеков, Росица Карамфилова-Благова, Явор Гечев и Никола Стоянов.

 

Депутатите гласоподаваха парламентарният надзор да бъде продължен до 15 ч.

Цените на горивата са сериозен въпрос, акцентира Мартин Димитров. Демократична България не желае да се позволява износа на горива от съветски нефт, изясни той.

 

Донев отговори, че няма решение за анулация на възбраната за експорт на горива от съветски нефт. Ще се проучва дали тази възбрана ще докара до понижаване на цените на горивата или тъкмо назад, стана ясно от отговора му. Защо нямате разбор по какъв начин анулацията на възбраната ще се отрази на цената на горивата, попита Мартин Димитров. На което Гълъб Донев отговори, че всяко решение на служебното държавно управление се вземало след разбор.

От " Български напредък " пък желаеха отговор за ограниченията против енергийната рецесия. В момента се разработвал нормативен документ за въвеждане на таван на приходите на енергийните дружества съгласно европейския правилник. Те ще вършат вноски във фонд Енергийна сигурност. Битовите консуматори са предпазени сега против високите цени на тока след подхванатите ограничения. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР