Засеченият от Европейската централна банка (ЕЦБ) капиталов недостиг от 263

...
Засеченият от Европейската централна банка (ЕЦБ) капиталов недостиг от 263
Коментари Харесай

Демократична България: Проблемите при банките остават, БНБ е зависима

Засеченият от Европейската централна банка (ЕЦБ) финансов дефицит от 263 млн. евро в ПИБ и 52 млн. евро в Инвестбанк не е единственият проблем на българската банкова система. Това е и слабият банков контрол, който се огъва пред политическия напън за кредитиране на клиентелата на кабинета " Борисов "

Това съобщи в политическа позиция обединяването " Демократична България " във връзка оповестените в петък късно вечерта от ЕЦБ резултати от стрес тестванията на шест български банки - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Централна кооперативна банка, ПИБ и Инвестбанк. Проверката завърши сполучливо за първите четири финансови институции и откри финансов дефицит при ПИБ и Инвестбанк. Същите две банки демонстрираха проблеми и при предходната огромна инспекция, която се организира от Българска народна банка през 2016 година

" Дупката от над 300 млн. евро при двете банки не е единственият проблем, който се обрисува след стрес теста. Дългосрочните последствия от слаб контрол са експозициите към единствено видимо несвързани лица и политическият напън за кредитиране на клиентелата на кабинета " Борисов ". Това е измежду главните спънки пред България да реализира доста повече. Защото е спирачка за конкуренцията и естественото развиване на цели браншове от стопанската система, завладени от мафиотски вид ползи ", написа в позицията на " Демократична България ".

Според групировката, за жалост, и настоящето управление на Българска народна банка сподели, че е подвластно от властта. " Доказателства за това са утвърждението на Стоян Мавродиев за началник на ББР, на Георги Самуилов за притежател на Общинска банка, както и (без)действията по отношение на двете проблематични банки ", показват от Демократична България.

" Провалът на ПИБ е още на оценката на активите (преди самите стрес тестове). А това, че над 50% от заемите ѝ към корпоративния бранш са проблематични, е доказателство за неналичието на съответни стандарти за ръководство и контрол ", считат демократите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР