Засаждане на зимен чесън през Октомври – как се прави?

...
Засаждане на зимен чесън през Октомври – как се прави?
Коментари Харесай

Засаждане на зимен чесън през Октомври – как се прави

Засаждане на зимен чесън през Октомври – по какъв начин се прави? През есента доста градинари се приготвят за прибиране на реколтата. Но, както се оказва, към момента е допустимо да засадите нещо в градината. Тук може да видите какво още да засадим през октомври в градината .

Засяването на зимен чесън най-често се прави през месец Октомври. Но от време на време есента е прекомерно топла и суха и това мероприятие може да бъде отсрочено за месец ноември. За сполучливото засяване на зимен чесън, температурата на почвата не би трябвало да надвишава +8…+10 градуса по Целзий.

Предварителна подготовка за засаждане на зимен чесън в градината

Преди да започнете засаждането, би трябвало да се уверите, че почвата и самите скилидки чесън са добре готови. Процесът стартира с отнасяне на посадъчния материал с разтвор на калиев перманганат или с подобаващ широкоспектърен контактен фунгицид. Това оказва помощ да се предотврати развиването на заболявания и да се усъвършенства устойчивостта на растенията.

Подготовката на почвата също е много значима. Преди да засеете скилидките чесън, може да добавите в лехите няколко колички добре угнил оборски тор. След това мястото се фрезова. Ако имате капково напояване, би трябвало да го свържете и да го монтирате вярно.

Кога се сее зимен чесън? Трябва да изберете подобаващото време!

Един от основните фактори за сполучливото засаждане на зимен чесън е да уцелите подобаващото време. Важно е да се концентрирайте върху метеорологичните условия във вашия район, и по-конкретно наближаващата първа слана .

Засаждането би трябвало да се извърши три седмици преди предстоящата първа слана! По този метод растенията ще имат време да се вкоренят добре и да укрепнат преди настъпването на зимата.

Да разгледаме кои дни могат да бъдат удобни за засаждане на зимен чесън през октомври 2023 година . Ще се обърнем към лунния календар. През този месец удобните дни за засаждане на зимен чесън ще бъдат 1, 2, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 29, 30 октомври.

Подобно на септември, дните на пълнолуние и новолуние като 13, 14, 15 и 28 октомври би трябвало да се заобикалят.

Благоприятните дни за засаждане на зимен чесън през ноември са: 2-4, 12, 14-18, 21, 26, 29 и 30 ноември. Неблагоприятни дни са 13, 18–20 и 27 ноември.

Засаждане на зимен чесън през Октомври – по какъв начин се прави?

Местата, на които сте отглеждали през годината домати , зеле , тиква и патладжан , са положителни прародители за засяване на зимен чесън . Затова вземете това поради, когато планирате къде ще засеете зимен чесън в градината.

Засадете чесъна на слънчево място , с цел да осигурите добър напредък и развиване на растенията. Избягвайте непосредствена непосредственост до шубраци и дървета, които могат да основават сянка. Също по този начин разделяйте главите чесън на скилидки преди засяването. Това ще помогне на растенията да се вкоренят по-лесно!

Преди засаждането, може да накиснете чесъна в леко подсолена вода за 1 час. Поставете скилидките чесън една по една с корените надолу, без да натискате прекомерно мощно. Накрая покривате скилидките със пласт почва.

Поливането на зимния чесън е съгласно времето, т.е. съобразяваме се с настоящите температури и превалявания. А докога би трябвало да поливаме зимния чесън? Докато поникне и доближи височина от 8-10 см.

Против чеснова муха вършим наложително отнасяне при постигане на втори-трети истински лист. Третира се през 7-10 дни с Циперкал (25мл/дка), Децис 12ЕК (30мл/дка), Нуреле Д (50мл/дка), Вазтак Европейска комисия (30мл/дка). При потребление на посочените средства би трябвало да се съблюдават карантинните периоди.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР