Засадете тези зеленчуци през есента за ранна пролетна реколта. Никога

...
Засадете тези зеленчуци през есента за ранна пролетна реколта. Никога
Коментари Харесай

Засадете тези зеленчуци през есента за ранна пролетна реколта

Засадете тези зеленчуци през есента за ранна пролетна годишна продукция. Никога не е късно да засадите семена в градината – с изключение на когато е покрита със сняг! Нека обаче не прескачаме сезоните прекомерно бързо, към момента сме в изобилната есенна годишна продукция. Има вкусни ябълки, които да превърнете в конфитюри, сосове, сайдер и оцет . Гроздето постепенно узрява до наситено алено, съвсем готово за бране и консервиране.

Тиквите се пробват да узреят изцяло на слънце, а последните връзки живовляк се берат, с цел да бъдат направени в билков сироп за кашлица, който да прибавим към нашата билкова аптека за лекуване на простуда. При цялото това прибиране на реколтата кой има време за засаждане?

Всички ние би трябвало да го вършим. Просто би трябвало да отделим време за това. С идването на пролетта, даже по-късно тази зима, есенното засаждане на култивиран семена ще си коства напъните. Няколко минути тук, няколко минути там и работата е свършена. Сега остава да седим и търпеливо да чакаме семената да покълнат и да пораснат.

Естествено, какво можете или не можете да засадите, ще се дефинира от това къде живеете и какъв е климатът през тази година. Съвсем умерено към този момент може да отглеждате някои издръжливи зимни култури като къдраво зеле, зимно зеле и брюкселско зеле .

Директно засяване на зеленчуци за развъждане навън през зимата

Въпреки че множеството есенно засадени култури няма да бъдат налични за ястие до пролетта, има няколко аргументи да засадите в този момент. За начало почвата е към момента топла, което ще насърчи бързото поникване. Докато температурите може да варират от деня до нощта, до момента в който първата слана е надалеч, новозасадените семена ще се радват на меко време. Също по този начин е по-лесно да поддържате почвата влажна през това време на годината.

Сега също е прелестно време за засаждане на луковици и цветя за пролетта . Това първо изисква малко подготовка за есенната леха, тъй че ще има малко работа. Ако знаете, че зимите ви са извънредно студени и се страхувате, че нищо няма да пораства, спрете да се тревожите незабавно. Винаги можете авансово да засеете градината си за ранна пролетна годишна продукция.

Този способ разрешава на природата да направи известна селекция на семената вместо вас – и ви разрешава да знаете тъкмо по кое време семената би трябвало да покълнат. Освен това ще направи растенията по-издръжливи. Когато се влюбите в съответен вид, който сте отгледали, и започнете да съхранявате личните си култивиран семена, това генетично опазване ще направи всичко друго в дълготраен проект.

Сега, когато знаете, че е допустимо да засадите през есента за сполучлива пролетна годишна продукция, идващият въпрос е: какво да засадите? Някои растения ще понасят по-добре студа, други не толкоз. Нека да прегледаме листата за есенно засаждане за повече ентусиазъм:

1. Листни зеленчуци

Кейл и колард са отпред в листата, заради техния усет, невероятна хранителна стойност и дарба да оцелеят през зимата. Дори при температури под нулата можете да излезете в градината и да съберете лист или два. Използвайте ги в супи или яхнии или дехидратирайте листата в лют чипс.

Един от методите да удължите живота им в градината е да мулчирате основата на растението, с цел да го предпазите от студеното време.

2. Лук и шалот – засадете тези зеленчуци през есента

Растенията на лука имат дълъг вегетационен интервал. Макар че няма да ги ядете до идващото лято, моментът да ги засадите е в този момент! Есенното засаждане на разнообразни типове лук разрешава на корените задоволително време да се утвърдят, преди почвата да замръзне – те са относително издръжливи и се грижат сами за себе си.

Единственото нещо, за което би трябвало да внимавате, е, че те към момента може да са подземен (скрити), когато сте подготвени да засадите ранни пролетни култури като грах или моркови. Един от методите да избегнете изненадата от презасаждането или инцидентното изкопаване на вашия лук и шалот е да оставите маркер на мястото, където са засадени.

3. Зелен лук

Едно от обичаните ни култивиран растения е многогодишният лук, защото той може да бъде спретнат даже след първия снеговалеж. Те също по този начин са едни от първите зелени растения, които изникват в градината.

Пролетният лук, или лукът, е малко по-малко устойчив, само че корените му постоянно ще преживеят зимата. Ранната есенна сеитба ще докара до ранна пролетна годишна продукция. Ако имате парник , ще можете да си хапвате зелен лук през цялата зима.

4. Чесън – засадете тези зеленчуци през есента

Чесънът е добър за толкоз доста неща. Предпазва от настинки и грип. Можете да го мариновате с изключителни резултати или пък сами да извършите черен чесън . Чесънът е мощно растение! Но най-истинската суперсила е да оцелееш през зимата. Есента е най-хубавото време за засаждане на чесън след есенното равноденствие в края на септември. В момента към момента имате време да подготвите градинските лехи и не забравяйте да поставите 15-20 см мулч върху лехите с чесън.

5. Аспержи

Ако обичате аспержите, ще би трябвало да имате и самообладание или към този момент открита леха от тези прелестни зелени копия. Необходими са най-малко 2 години, с цел да приберете първите си засадени аспержи. Но всички знаем, че нежните аспержи, пресни от градината, си заслужават чакането. Както постоянно се случва, търпението се възнаграждава с обилие. Аспержите могат да продължат да дават повече от 25 години, по тази причина добавихме този зарзават, засаден през есента, към нашия лист с трайни насаждения за развъждане в градината. Аспержите са надеждни (при подобаващи почвени условия), подхранващи и най-ефективни в градината – просто се уверете, че имате задоволително място!

Как да засадим леха с аспержи и да прибираме годишна продукция над 25 години

6. Ряпа

Въпреки че ряпата не е преди всичко в листата с хранителни артикули на всеки, сигурно има какво да оценим в нея. Тези кореноплодни са заредени с доста витамини от група В, както и желязо, магнезий, калций и мед. Ядливи са също по този начин и листата. Някои може да го считат за растение за оцеляване (или такова, предопределено за консумация на добитък) – нещо за ястие, когато няма нищо друго.

И въпреки всичко, като градинари, ние би трябвало да одобряваме растения, които порастват с малко старания, като в това време обезпечават съществени минерали и витамини, нужни, с цел да виреем. Ряпата ускорява имунната ни система, усъвършенства здравината на костите, дава подтик на бавния метаболизъм и работи противовъзпалително. Какво повече да чакаме от една зимнина?!

7. Моркови – засадете тези зеленчуци през есента

Ако желаете да отгледате моркови до обилни размери, горещо се предлага политунел или оранжерия „ Направи си самичък “. В противоположен случай знайте, че те няма да порастват доста през зимата, в случай че се засеят непосредствено в почвата, макар че ще бъдат едни от първите зелени растения, които ще изникнат в градината ви напролет! Не забравяйте, че зелените моркови също са годни за консумация когато и да е на годината. Просто откъснете няколко листа от всеки морков, с цел да не попречите на растежа на корена изпод.

8. Зимна салата

В разгара на зимата постоянно е прелестно да хапнете нещо зелено. Въпреки това, в случай че купувате маруля от магазина, тя може да пристигна от стотици км или повече! Ако имате задоволително шанс да имате оранжерия, можете да отглеждате свои лични салатни смеси през цялата година. Марулята Winter gem е един вид, който няма нищо срещу по-ниските температури. Кресон, рукола, радичио и ендивия са чудесни разновидности за есенно засаждане.

9. Вечен спанак

Лесен за развъждане листен зарзават, безконечният спанак не е нито безконечен, нито е същински спанак, макар че не изисква доста поддръжка. Всъщност е член на фамилията на Манголд и изпреварва спанака с няколко месеца, което се дължи на дълголетието му в градината. Вечният спанак ще ви даде храна както в най-горещите месеци, по този начин и в най-студените.

10. Боб – засадете тези зеленчуци през есента

Бобът има красиви цветове, в допълнение към обстоятелството, че е зареден с хранителни субстанции. Най-добрият метод да ги ядете е прясно набран ( зелен фасул ), както може да се чака. Въпреки че постоянно се засаждат напролет, някои сортове могат да се засаждат и през есента. „ Aquadulce Claudia “ е един от най-хубавите. Този вид може да се засява чак през ноември на някои места. Въпреки това, в случай че зимата е прекомерно сурова, може да се наложи да се покрие с спомагателен мулч.

Като оставим едногодишните и двугодишните настрани за миг, помислете за всички трайни насаждения, които можете да отглеждате във вашата градина. Те ще ви подсигуряват годишна продукция съвсем всякога.

Какво ще кажете да добавите малко неизменност във вашата градина с тези красиви и вкусни многогодишни зеленчуци:

  • Ревен
  • Артишок
  • Йерусалимски артишок (земна ябълка)
  • Киселец
  • Многогодишни билки – хрян , лавандула, розмарин, маточина, култивиран чай, мащерка , мента, див лук и доста други!

Още при идващият прекрасен ден си поставете за цел да излезете в градината и да видите какво можете да извършите. Плевене, подготовка на лехата, наторяване, мулчиране… И не забравяйте да засадите и шепа семена!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР