Зърнопроизводителите са в стачна готовност, искат спешни мерки за подпомагане

...
Зърнопроизводителите са в стачна готовност, искат спешни мерки за подпомагане
Коментари Харесай

Заради огромния внос от Украйна: Зърнопроизводителите са в стачна готовност

Зърнопроизводителите са в протестна подготвеност, желаят незабавни ограничения за подкрепяне на бизнесите си. Един от тях споделя, че е прибрал в склада си 1000 тона слънчоглед и не е продал нищо. 

Според Илия Проданов, ръководител на Съюза на зърнопроизводителите " Маркели " - Карнобат, съществува липса на пазар и реализация на продукцията, съобщи.

" Не приказваме единствено за слънчоглед, имаме проблем и с цените на пшеница и царевица. Голям % сътрудници не са продали никаква продукция досега. От лятото сигнализираме, че има голям импорт на слънчоглед от Украйна , като той ни лиши единствения вид за реализация на продукцията в България. Има над 1 млн. тона импортиран слънчоглед от Украйна от началото на лятото. Цената му е много под себестойността на нашия. В момента се изкупува на към 920 лв. за звук, според от разположението. Под 1100 лв. обаче при нас няма осъществена себестойност. Mного сътрудници се принуждават да продават на ниската цена, тъй като им трябват пари ", изясни той.

По думите му при пшеницата ситуацията е същото, като тя се търгува за около 500 лв. на звук, а себестойността е към 600. " Разговаряме сега с пограничните на Украйна страни, митингите ще бъдат европейски. Много страни са пострадали. Продукцията, която влиза у нас, би трябвало да бъде проследявана и да се види какво се създава от нея. Нашата продукция е създадена по строги условия на Европейски Съюз, а украинската не е. Не може да се показва за българско олио, артикул произведен от украински слънчоглед ", съобщи Проданов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР