Зърнената сделка“ се превърна в куфар без дръжка“ за външната

...
Зърнената сделка“ се превърна в куфар без дръжка“ за външната
Коментари Харесай

Ердоган тръгна към шантаж? Русия на кръстопът пред новата зърнена сделка

„ Зърнената договорка “ се трансформира в „ куфар без ръкохватка “ за външната политика на Русия. Трудно е да се носи, не е ясно за какво е нужен подобен, само че въпреки всичко е тъпо да го изхвърлите. А и да не го изхвърлите – значи да не се почитате. Решението би трябвало да бъде взето до 8 дни.

От какво завещание се отхвърляме?

Ситуацията към упования отвод на Русия да удължи „ зърнената договорка “, която изглеждаше кристално ясна след изказванията на външния министър Сергей Лавров на среща с сътрудниците от Г-20, още веднъж се разбърка.

Припомняме: Лавров приказва по подобен метод, че изглеждаше: Русия няма да възобнови присъединяване си в договорката, която изтича на 18 март:

Западът нахално погребва известната филантропична самодейност на генералния секретар на Организация на обединените нации.  - сподели Лавров, като изясни, че износът на съветска селскостопанска продукция се попречва в целия свят (т.е. договорката се прави единствено във връзка с украинското зърно) и добави:

Необходимо е да се пресекат нелегитимните наказания, всякаква форма на нарушение на свободата на интернационалната търговия, манипулирането на пазара, случайното въвеждане на тавани на цените и други опити за заграбване на непознати естествени запаси.

След това изказване изглеждаше явно: договорка, която е неизгодна за Русия и в действителност неприложима, не може да бъде възобновена. Наистина, в случай че за Русия беше значимо, първо, да се доставя зърно в най-бедните страни и, второ, съветските торове да стартират да се движат от пристанищата, където бяха блокирани, само че нито едно от тези условия не беше изпълнено, - защо друго да приказваме?

Без период на отминалост

Седмица след изказванията на външното ни министерство обаче се оказва, че договарянията към момента се водят. Освен това е допустимо договорката въпреки всичко да бъде възобновена.

На 10 март ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак ненадейно за мнозина съобщи, че Украйна освен не планува прекъсване на износа на зърно. Украйна, става известно, извършва всички условия, контрактувани с Организация на обединените нации, и на тази база упорства за безсрочно (!) удължение на договорката. Войната си е война, само че обядът е по разписание, т.е., извинете, business as usual.

Позицията на Украйна остава непроменена. И това е една от точките на показаната от Зеленски „ формула за мир “. Ние сме за удължение на „ зърнената самодейност “ за неопределен срок. Украйна, от своя страна, извършва всичко, което сме договорили с Организация на обединените нации и Турция.- сподели Йермак.

Йермак направи изказването си с причина. И даже не е блъф. Очевидно това в действителност е позиция, съгласувана с Организация на обединените нации – по-точно с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Гутериш посети Киев преди два дни, с цел да подчертае „ изключителната значимост на разширението на черноморската зърнена самодейност “.

Да, не, може би

Наистина, както ни учи класикът, „ единодушието е артикул на цялостното несъпротивление на страните “ – Украйна и Европейски Съюз в действителност имат потребност от зърнена договорка, само че с изключение на желанието им е нужна и положителната воля на Русия. Добрата воля на Русия зависи, според източници във външното министерство, от използването на пакетното съглашение - т.е. най-малкото от разблокирането на съветския експорт на храни и торове.

Освен това деблокирането би трябвало да стане с каузи, не на думи – в действителност имаше изказвания на генералния секретар на Организация на обединените нации по тази тематика – само че няма каузи.

На 9 март формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова още веднъж разказа позицията на страната ни:

Пакетната договорка в този случай допуска два трека, два коловоза - и двата би трябвало да бъдат изпълнени. Ние вършим всичко, с цел да подсигуряваме осъществяването на двата трека, двете посоки на тази договорка, в този случай прогнозата е оптимистична. Ако обаче продължава безпределно да се срутва, от позиция на несъблюдение на втората част от договорката, тогава прогнозата е песимистична.

„ Песимистичната прогноза “ явно е учтиво известие, че „ няма договорка “. За момента обаче това е единствено прогноза. Съгласно информация, изтекла в пресата, сега не се популяризират, а се водят дейни договаряния за изискванията на удължение на зърнената договорка.

В хода на тези договаряния Русия до момента уверено е отхвърлила единствено точката, препоръчана от Украйна за безсрочното удължение на договорката. Ясно е за какво: в случай че договорката не може да бъде прекъсната, тогава няма да има смисъл да се извършват обещанията, дадени на руснаците.

Там има злобен турчин

Какво може да накара Русия въпреки всичко да се съгласи да удължи договорката? От една страна даването на гаранции за осъществяване на към този момент сложени условия. От друга страна има напън от други участници в договорката в някои чувствителни области.

И тук на сцената излиза Турция, страната, която завоюва най-вече от договорката, защото се оказа в неповторима позиция като трансбордиращ пункт за украинско зърно. Развалянето на договорката е изцяло неизгодно за Турция. Турция се гордее, че е осигурила подновяването на тази договорка и че е подсигурила, че корабите, пренасящи зърно, са " чисти " от оръжия. Какво може да направи Турция?

Има принадлежности за напън. На 9 март стана известно, че Турция (временно?) спря преноса на глобени артикули за Русия. Някои специалисти настояват, че става дума за блокиране на доставките на електроника през Турция - и отдават това на неотдавнашното посещаване в страната на американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Американците, разбираемо, са недоволни, че „ глобите не работят “ и руснаците към момента внасят съвсем всичко, което желаят. Но за какво турците следват образеца им? Дали тъй като се интересуват повече от преноса на зърно, в сравнение с от преноса на електроника?

Какво от това?

Сега е повече от мъчно да се предвижда дали договорката ще бъде удължена и в случай че да - за какъв брой време. Един от източниците на Царград, непосредствен до съветското външно министерство, в диалог с създателя на тази публикация означи, че може би най-удобният вид за всички страни би бил удължаването на договорката с още 180 дни - за " изясняване на всички позиции на всички писти ". С други думи, с цел да получите в допълнение време " за мислене ".

От позиция на посланик това може да не е неприятно решение. Както знаете, главното е да продължим разговора. От политическа позиция обаче сходно продължение на договорката може да се схване по света като знак за слабостта на Русия, както и за непоследователността на нейната позиция. Всъщност коства ли си да съобщавате шумно, че сътрудниците ви мамят,

Отказът от договорката за зърно, несъмнено, ще провокира остри изказвания, осъждащи Русия. И от западните страни, което е разбираемо, и от Украйна, което е изцяло маловажно, и от страна на генералния секретар на Организация на обединените нации, което може да провокира утежняване на отношението към Русия от страна на избран брой страни.

Но Турция може да понесе най-големи вреди в кратковременен проект. Възможно е удължаването на договорката да зависи от желанието или нежеланието да се нанесат тези вреди на Турция.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР