Заразените с маймунска шарка са в добро състояние, потвърди пред

...
Заразените с маймунска шарка са в добро състояние, потвърди пред
Коментари Харесай

Заразените с маймунска шарка мъже са в добро състояние -

Заразените с маймунска шарка са в положително положение, удостовери пред Нова телевизия здравният съветник Елена Биринджиева, която е взела пробите на пациентите и следи случаите.

В четвъртък от Министерството на опазването на здравето оповестиха, че у нас са доказани два случая на маймунска вариола.  Заболелите са двама мъже на 41г. и на 44г. По-късно от Военномедицинска академия оповестиха, че единият инфектиран е признат за лекуване в Катедрата по инфекциозни заболявания на ВМА.

При първият случай мъжът е бил изпратен от друго лечебно заведение в Центъра за полово здраве за проучвания за ХИВ и сифилис. След взетите проби излиза наяве, че болестта е маймунска шарка, изясни здравният съветник.

“При вторият пациент бяхме безапелационни, че е маймунска шарка и активирахме протокола за деяние ”, сподели Биринджиева.

Към днешна дата тя удостовери, че и двамата са в положително положение, като при първия пациент признаците отшумяват.

Биринджиева прикани да няма суматоха: “Това заболяване се предава от непосредствен физически контакт, не се популяризира като COVID-10 ”, разясни тя.

По-рано генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разказа епидемията от маймунска шарка като " необикновена и предизвикваща опасения ".

Маймунската шарка от десетилетия заразява хора в Централна и Западна Африка, където вид на болестта убива до 10% от инфектираните хора. Засега не се оповестява за жертви на епидемията отвън Африка.

Досега в Европейски Съюз няма утвърдена ваксина против вируса на маймунската вариола, само че имунизацията против едра шарка демонстрира успеваемост против нея. Англия към този момент предлага имунизация против маймунската вариола на бисексуални и гей мъже.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР