Заразата от морбили бележи растеж, за София може да се

...
Заразата от морбили бележи растеж, за София може да се
Коментари Харесай

Расте броят на заразените с морбили

Заразата от морбили бележи напредък, за София може да се наложи разкриването на спомагателни кревати - отвън инфекциозните отделения, които към този момент са претъпкани, заяви Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

До момента 462 са случаите на морбили, като България е на 6-о място по разпространяване измежду страните от Европейския съюз.

" Засега не понижава. Намалява само темпът на повишаване. Даже имаме съществено понижение в Благоевградска област. Изглежда там стартира да се лимитира към този момент, само че в София - област и в София - град случаите не престават да нарастват. Дали ще имаме преливане и в други области ми е мъчно да кажа. Междувременно имахме импорт и в Бургас, и във Велико Търново, импорт от други страни. Така че този развой ще продължи ", уточни доктор Кунчев.

Вече има 14 случаи на инфектирани медицински и немедицинска лица от болнични заведения, уточни още доктор Ангел Кунчев: " Практиката до момента демонстрира, че в действителност незабавните отделения са едни от най-засегнатите, защото първо при тях минава голям контингент от хора. Второ, идват децата в един интервал, в който е доста мъчно да разпознаеш болестта, тъй като началото е нехарактерно. Така че имаме с изключение на чиновници в незабавните отделения, имаме и лекари, да кажем в Перник. Имаме работещи в рентгеново поделение, хора от защитата. Дори напълно странични длъжности, механически, които обаче по този начин или другояче, пребивавайки в болничното заведение, се срещат с заболели деца. За момента са най-вече в Окръжна болница. Там имаме инфекциозно поделение. Насочваме всички случаи от София - област ".

Има по един случай на инфектирани медицински лица в Кюстендил, Благоевград и Перник.

Ваксинирането на възрастните лица е пожелателно, като хората родени преди 1969 година година не са ваксинирани и могат да си слагат безвъзмездна ваксина в общинските лечебни заведения в столицата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР