„Заради зачестилите случаи на проява на агресия в училищата са

...
„Заради зачестилите случаи на проява на агресия в училищата са
Коментари Харесай

Деница Николова от ГЕРБ: Нужни са нови мерки и подход при превенцията на насилието сред учениците

„ Заради зачестилите случаи на демонстрация на експанзия в учебните заведения са нужни спомагателни ограничения и дейности в новата действителност на образователен развой, който в не дребна степен е съдбоносен от COVID-19. Нова причина, предизвикваща експанзията у децата в последните две години, е ограничението на обществения контакт поради образованието в цифрова среда “.

Това е позицията на народния представител от ГЕРБ-Бургас Деница Николова, която насочи въпроси към министъра на образованието Николай Денков и този на Министерство на вътрешните работи – Бойко Рашков. Те бяха свързани с съответен случай на проявено принуждение при започване на тази година, който стана обществено прочут посредством сниман видео-материал. На него група младежи упражняват експанзия над възпитаник.
свързани новини20591на 21.08.2021
„ През последните 4 години се направи доста за обезпечаване на психически експерти и педагогическа поддръжка в учебните заведения с над 300 възпитаници. Към момента обаче случаите на експанзия и принуждение не престават. Затова отправям вниманието на просветителния министър в тази посока. Предвижда ли се в бюджета за 2022 година увеличение на средствата за обезпечаване на нужния брой спомагателни експерти в сферата “, пита бургаският народен представител от ГЕРБ.

От просветителното министерство оповестяват, че разкриването на работни места за психолог, педагогичен консултант или обществен възпитател се дефинира от шефовете на образователните заведения. Заради към момента разработващия се план на бюджет не може да бъде дадена изясненост дали ще има нарастване на финансовата опция по това перо през 2022 година МОН работи по две стратегии – „ Програма за предварителна защита и намеса експанзията и насилието в учебно заведение “ и „ Стъпки дружно “. Данните демонстрират увеличение на броя на назначените експерти – психолози и педагогичен съветници. През образователната 2020/2021 година те били общо 1899, а през 2021/2022 година - 2195. Според МОН през образователната 2020/2021 година с 59,3% са намалели записаните случаи на експанзия и тормоз сред възпитаници.

„ Нужно е да се акцентира освен а количеството на психолози в учебните заведения, а до каква степен те са ефикасни в използването на превантивни ограничения против експанзията. Това е значим фактор за разбор. В отговора на министър Денков обаче прави усещане и една притеснителна наклонност, която е оценена. Обучението от разстояние в електронна среда (ОРЕС) основава провокации измежду учениците като намалена мотивация, утежняване на тяхното физическо, психическо и прочувствено здраве. Липсата на пълноценно другарство и в учебен аспект също е причина за търсене на по-качествена психическа поддръжка. Разкритите телефонни линии за такава от МОН са опция, само че би трябвало да се търсят по-работещи ограничения. разяснява Деница Николова.

Тя е поискала информация по случая с изнесения видео-материал от 5 януари в столичния квартал „ Лагера “ – какви са подхванатите ограничения за определяне самоличността на причинителите, както и какви са дейности за заблуждение под отговорност.

От отговора на министър Рашков излиза наяве, че са подхванати първични дейности за определяне на самоличността на причинителите. В момента се води се досъдебно произвеждане, а на по-късен стадий от ГЕРБ още веднъж ще потърсят спомагателна информация по случая от способените институции и органи.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР