Заради високата инфлация в страната синдикати поискаха минималната работна заплата

...
Заради високата инфлация в страната синдикати поискаха минималната работна заплата
Коментари Харесай

Синдикати и бизнес се скараха за минималната работна заплата

Заради високата инфлация в страната синдикати желаеха минималната работна заплата да стане 850 лв..

Икономисти обаче се притесняват, че в случай че това стане, тя ще надвишава междинния застрахователен приход в страната, а доста промишлености ще преминат в сивия бранш.

" България е преди всичко в целия Европейски Съюз по МРЗ, отнесена към Брутният вътрешен продукт на глава от население. т. е за това, което ние произвеждаме, имаме най-високата МРЗ в целия Европейски Съюз ", уточни Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. “Ако това се одобри, МРЗ ще бъде по-висока от междинния застрахователен приход. Има 5 области, където съотношението ще стане над 80%. т. е работиш или не - ще получаваш едно и също ", разяснява Васил Велев пред Нова тв.

" Големият проблем у нас е, че имаме обща минимална работна заплата за цялата страна ", счита икономистът Владимир Сиркаров. “На база промишленост има огромни разлики. На районен принцип - също има огромни проблеми. Югозападният район е с 2 пъти по-богат ", уточни той. По думите му има риск от нарастване на сивия бранш в по-бедните региони в страната, както и от нарастване на безработицата. " Някакъв хибриден вид ще е много по-удачно ", предложи Владимир Сиркаров.

Икономистът от КТ " Подкрепа " - Ваня Григорова, обаче не е съгласна с предлагането да има разнообразни минимални работни заплати за другите райони.


" Ако заплатата е по-висока би трябвало да се усили и размерът на работа. Диференцирането би трябвало да бъде по стопански действия, както в Австрия и Италия ", уточни Васил Велев.

" Няма никакво подозрение, че би трябвало да има диференциация по обособените стопански браншове, в това число по длъжности ", сподели Григорова. Според нея обаче синдикати и работодатели би трябвало да се договарят за сумата на МРЗ по стопански действия.

Така обаче доста хора могат да попаднат " под ударите на неточни работотдатели ", счита Сиркаров. Той позволи, че при нарастване на минималната работна заплата, има риск от нарастване на налозите от идната година. " Сега ме тормози от ден на ден тази политическа какафония и това надцакване, което е предизборно. Не би трябвало да забравяме, че ние се борим с инфлацията, която е световен проблем. А всички тези оферти, които виждаме като добавка сред 1-во и 2-ро четене на Бюджета, са проинфлационни ", разяснява той. " Вдигането на МРЗ би трябвало да се направи, когато има постоянен кабинет ", безапелационен е икономистът.

Ваня Григорова дефинира прелдожението на служебния кабинет МРЗ да се вдигне не на 850, а на 770 лв., като " лицемерно ". " Те споделиха, че нямат право да вършат политика, като внесат нов Бюджет и като актуализират МРЗ, и сега, в който народните представители гласоподаваха законопроекта на Българска социалистическа партия, те дадоха контрапредложение, тъй че то да е по-ниско. Служебният кабинет би трябвало да поеме отговорността си за това държание ".
dnes. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР