Заради уникалната си природа Национален парк "Пирин" през 1983 г.

...
Заради уникалната си природа Национален парк "Пирин" през 1983 г.
Коментари Харесай

Четири сезона в Пирин - рай за децата

Заради неповторимата си природа Национален парк "Пирин " през 1983 година (заедно с биосферния резерват "Сребърна ") е разгласен от ЮНЕСКО за част от Световното културно и естествено завещание.

Паркът обгръща съвсем целия Северен Пирин, където попадат красивите водосборни басейни на реките Бъндерица и Демяница. Представлява неповторимо комбиниране на богат растителен и скотски свят и разнороден алпийски и крастов релеф - величествени пирамидални върхове и зъбери, дълбоки циркуси с кристални езера, живописни трогови долини с моренни валове и бистри пенливи реки, многочислени пропасти и пещери.

На територията на парка се намират всички пирински езера (около 160).

В парка има над 2000 висши растения, от които 113 са редки и застрашени типове. Голямото благосъстояние на парка са естествените вековни гори от реликтните бяла и черна мура. Горският пояс приключва с непристъпни клекови обединения. Паркът има интернационално значение като местообитание за мечки, вълци и диви кози.



Пирин планина предлага отлични благоприятни условия за планински и ски туризъм с естествените си дадености и курорти – Банско, Добринище, Предела, хижа „ Попови ливади”, хижа „ Каменица” и други. Планинският туризъм ни изправя лице в лице с хубостта на българските планини. Той е подобаващ за всички възрасти.

Национален парк "Пирин " е гостолюбив през всички годишни сезони, само че дано не забравяме, че с цел да се наслаждения на хубостите му, човек би трябвало да подхожда отговорно и да пази природата чиста. Това е същинското значение на думата екология. Отговорността на всеки един от нас да опазва естествените благосъстояния, до момента в който се разхожда пеш, наблюдавайки овцете, които пасат на пистите. Или до момента в който кара велосипед със фамилията си. Докато похапва вкусно на пикник, само че и до момента в който възпитава отговорно отношение у най-малките. Децата се забавляват в планината разхождайки се, спускайки се по водни пързалки или играейки в детски кътове. Ето по какъв начин те могат да заобичат природата. Там малчуганите ще се усещат доста по-добре, доста по-свободни и щастливи да тичат на воля.

В Пирин са основани отлични условия за всевъзможни екологичносъобразни действия – разходки, планински преходи, наблюдаване на птици, животни и растения, посещаване на естествени забележителности и доста други. Основна и водеща обаче постоянно е мисълта за запазване на природата.

Това е Пирин – природа, другарство, себепознание, само че и съзнание и обосноваване на положителна настройка за запазване на околната среда.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР