Заради скъпата електроенергия варненската община Аврен среща трудности с поддържането

...
Заради скъпата електроенергия варненската община Аврен среща трудности с поддържането
Коментари Харесай

Заради скъпия ток: Парите за улично осветление на община Аврен са на привършване

Заради скъпата електрическа енергия варненската община Аврен среща компликации с поддържането на уличното осветяване. Местните управляващи даже обмисляли да го спрат или да оставят селата на мрачно от среднощ до 6:00 часа сутринта, с цел да се понижат разноските за ток.

Държавата отпусна средства за общините и бизнеса, с цел да компенсира високите сметки, само че те не са задоволителни, споделят локалните управляващи.

Засега селата в община Аврен имат улично осветяване. Опасността да останат на мрачно от 24 часа до 6 сутринта обаче е действителна. Часовият пояс е определен, защото в тази част от денонощието по разписание през селата в Аврен не минават влакове, а и по улиците съвсем няма придвижване на коли и хора. Живеещите там обаче са обезпокоени, че тъмнината е идеално прикритие за крадците.

" Навсякъде има терзания допускам, тъй като хората си привикнаха да си имат осветяване, движат се умерено. Според мен би трябвало да се намерят някакви средства, само че пък цяла нощ да няма. " - тревожи се Мария Тасева

" Не ме касае това нещо, уличното осветяване. Въобще не ме касае. Имаме по-възрастни хора, само че те пък къде ще вървят нощно време. Кражби тук в Приселци няма. " - спокоен е Николай Николов от с. Приселци

В община Аврен поддържат над 2000 осветителни тела за уличното осветяване, от които над 600 са енергоспестяващи. За осветлението през нощта преди повишаването на тока, общината плащала 20 000 лв. месечно. Последната фактура обаче е за 50 000.

" Виждате, че токът сега, като сметки, е смъртоносен за всички, без значение дали физически консуматори, общини или частен бизнес. В момента всички изпитваме усложнения със сметките за ток, които получаваме. Това нещо би трябвало да се реши на държавно равнище. ", счита кметът на Община Аврен Емануил Манолов

Въпреки усложненията, от община Аврен обявиха, че ще заплащат дължимите суми за улично осветяване и селата няма да са на мрачно след среднощ.

" Но ще би трябвало да компенсираме направените разноски с нещо друго. Трябва да отрежем някаква друга активност, да я понижим, с цел да поддържаме осветлението, което ни е належащо. Не е обикновено поради големите сметки за ток, ние да страдаме. " - допълна Манолов

От Община Аврен оферират страната да отпусне повече средства за дребните общини, с цел да могат да си заплащат сметките за ток.

" Другият вид е страната да откри вид общините да аплайват за енергоспестяващо улично осветяване и по този метод ние да свалим тези сметки, които доколкото разбирам няма да понижават в идващите месеци. " - добавя кметът на Аврен.

С икономии и преразпределяне на парите улично осветяване в община Аврен ще има. Тези ограничения обаче няма да оказват помощ, в случай че цената на тока продължи да пораства.

Репортаж: Петър Дойкински/ Георги Христов, Християн Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР