Заради Шенген: Румънци искат бойкот на австрийски компании.Почти една трета

...
Заради Шенген: Румънци искат бойкот на австрийски компании.Почти една трета
Коментари Харесай

Заради Шенген: Румънци искат бойкот на австрийски компании


Заради Шенген: Румънци желаят протест на австрийски компании.

Почти една трета от румънците или 28 % упорстват страната да бойкотира

австрийските компании поради ветото на Виена върху присъединението на страната към Шенген.

Това демонстрират данните от анкета на надпартийния институт за пазарни изследвания Авангард

(Avangarde), поръчана от Социалдемократическата партия и представена от Диджи24.

Двадесет и седем % са на мнение, че Румъния би трябвало да съди Австрия в Съда на Европейския съюз.

Тринадесет на 100 желаят страната да употребява правото си на несъгласие и да блокира решенията на Европейски Съюз, до момента в който Австрия не я одобри в Шенген.

Според 33 % от румънците Австрия не желае Румъния в Шенген заради публично заявените от нея аргументи – казусът с граничния надзор.
Тридесет и един % от интервюираните са на мнение,
че Австрия се опълчва на участието на Румъния по поръчка на Русия.

Само 10 на 100 считат, че Румъния не заслужава да бъде в Шенген.

Петдесет и четири % считат, че премиерът Марчел Чолаку би трябвало да стартира процедури по отношение на Австрия в Европейския съд за отхвърли да одобри Румъния в Шенгенското пространство, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проучването демонстрира още и какви  резултати биха получили партиите, в случай че изборите за Европейски парламент бяха идната неделя. Управляващата Социалдемократическа партия (PSD) би се наредила преди всичко с 31 % от гласовете, следвана от Национално-либералната партия (PNL) с 21 на 100 и Националистическата партия „ Алианс за единение на румънците “ (AUR) с 19 %.

Опозиционната партия “Съюз за избавление на Румъния ” (USR) би била четвърта с 13 % от гласовете. Демократичният съюз на унгарците в Румъния (UDMR) и националистическата партия „ SOS Румъния “ на сенаторката Диана Шошоака биха прескочили петпроцентната преграда.

Повече от половината от интервюираните (57 на сто) са съгласни, че от 2025 година Румъния би трябвало да извърши административно-териториална промяна, даже в случай че това ще докара до изгубването на някои обитаеми места в техния окръг. Тридесет и три % са срещу, 10 на 100 нямат мнение.

Проучването на Авангард (Avangarde) е извършено сред 20 и 28 септември посредством телефонни изявленията. Участвали са 994 души. Максимално допустимата неточност на данните е ± 3,2 % при равнище на меродавност 95 %.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР