Заради развитието на цените пазарът на електроенергия преживява миникризи почти

...
Заради развитието на цените пазарът на електроенергия преживява миникризи почти
Коментари Харесай

Как зеленият ток може да преобърне сложния пазар на електроенергия

Заради развиването на цените пазарът на електрическа енергия претърпява миникризи съвсем всеки месец през последната година. Някои анализатори биха показали природния газ като главната причина, само че, видяно по-глобално, казусът мъчно може да бъде редуциран единствено до доставките на синьо гориво. Общовалидното мнение е, че Европа, включително и България, разчита прекалено много на импорт на енергийни запаси и това прави електроенергийната й система подвластна от непознати търговци и геополитика. А външната взаимозависимост във време като настоящето значи неустойчивост.
Сложният пазар на ток
В по-дългосрочен проект енергийните миксове ще би трябвало да си извоюват своята самостоятелност посредством мощности, които не зависят от външни фактори. Именно тук се появяват възобновимите източници на сила (ВЕИ), които, като се изключи че са устойчиви, зависят само и единствено от съществуването на слънце, вятър, водни запаси, биогорива или даже температурния градиент на земята. Войната в последните месеци направи по този начин, че точно поради фактора " самостоятелност " ВЕИ инсталациите изпъкват спрямо други източници на сила като паро-газови, нуклеарни или топлоелектрически централи.

Нека погледнем какво се случи с цените на електрическата енергия в последните месеци. Цените на свободния пазар варираха 100 до 700 лева на мВтч, като в някой случаи даже стигаха " немислимите " 1000 лева на мВтч. Многократното нарастване по отношение на обичайните цени накара доста бизнеси да премислят активността си, а в Централна и Западна Европа даже да понижават или затварят индустриални процеси. С други думи казано, за бизнеса високите цени значат голяма неустойчивост, защото без значение дали става въпрос за огромна фабрика или дребен ресторант, сметките за ток могат да бъдат пагубни. Засега по-тежките сюжети в Европа бяха избегнати поради обезщетителни механизми, енергийно икономисване или постоянни цени, поддържани от някои търговци за известно време. Така да вземем за пример в България държавното управление вкара на няколко пъти подкрепяне за стопанските консуматори, като при последното дейно заложи таван на цените за бизнеса от 250 лева на мВтч, който важи до края на годината. Въпреки това съвсем всеки консуматор може да усети в сметката си сензитивно нарастване по отношение на разноските през предходната и изключително по-миналата година.
Ролята на търговците
Тук точно идва ролята на търговците на електрическа енергия, които вършат връзката сред купувачите и производителите на ток. Но в действителност ролята на търговеца е много по-всеобхватна, като да вземем за пример прави прогнозиране и балансиране на отклоненията в потреблението на своите клиенти, дава разнообразни разновидности за доставяне с електрическа енергия, като за най-големите консуматори дава опция за частни дълготрайни контракти за покупко-продажба на електрическа енергия (т.нар. PPA).
Реклама
Взимайки поради всичките фактори, изредени по-нагоре, а и напъните за озеленяване на енергийния микс, има още по-съществен принос, тъй като влага в софтуерни нововъведения и интегрира до 100% възобновима сила в микса на силата, която търгува. Какво значи това? Означава, че избран бизнес може умишлено да подбере произхода на електрическата енергия, която му се доставя. Предвид че зеленият ток по формулировка е към този момент най-изгоден дълготрайно, това прави " озеленяването " на потреблението освен дълготрайно екологично дейно, само че и пазарно обосновано, като дълготрайните контракти са една от най-хубавите варианти на пазара за това.

Има и друга позиция за бизнеса - енергийна самодостатъчност. Едно от решенията на високите цени на енергийния пазар е просто да не зависиш от него. Това може да се случи само когато има лично произвеждане на ток от лична апаратура. Почти всеки човек към този момент е чувал за фотоволтаичните централи, само че те са единствено част от опциите, които има на пазара, защото ВЕИ промишлеността и услугите се развиват всекидневно. В Европа цели браншове наливат пари в енергийна самостоятелност - изключително тежката индустрия, която е извънредно енергоемка. Нищо чудно, че точно тя беше най-ударена от високите цени на електрическата енергия, като в Нидерландия даже няколко цинкови завода затвориха.

В България има няколко образеца за сходен метод - медни фабрики, които имат слънчева централа, задоволяваща част от потребностите на ток, и телекомуникационни сдружения, които имат проект за построяването на огромна слънчева апаратура, която ще задоволява забележителна част от потребностите на компанията. Стъпките са направени, само че, несъмнено, занапред сходни вложения ще се осъществят, тъй като процесите по реализиране на концепциите и плановете лишават време и запаси, носейки обилни дивиденти в дълготраен проект.
Вариантите на ТОКИ
Една от вариантите, които търговецът на ток предлага, е стратегия за производители на електрическа енергия за лично ползване, които отдават остатък в мрежата. В случай че електроцентралата създава повече от личното ползване, изкупува остатъка, който бъде отдаван назад в мрежата. Когато не се създава задоволително пък, ТОКИ доставя нужната електрическа енергия.
Реклама
По този метод бизнесът има следните преимущества:

опция да се генерират доходи, усъвършенстване на разхода за електрическа енергия и понижаване на въглеродните излъчвания, повече резистентност в опазването на околната среда.

Друг проблем, който от време на време може да възникне, е какво да се прави с създадената електрическа енергия от лична апаратура. Например, в случай че бизнес търси опция да осъществя създаденото на свободния пазар, може да се подписа контракт с лицензиран търговец или частен контракт за покупко-продажба на електрическа енергия. Опциите са налични, а изборът на добър партньор/консултант е значим за сполучливата реализация на силата.

Тенденциите в търговията с сила се трансформират и вървят в посока на децентрализация. По-ниската цена е допустима, от една страна, когато има дълготрайна предвидимост и дълготрайни ценови артикули, и, от друга, когато се обезпечи зелен, неангажиран с въглеродни излъчвания, ток. Именно тук изпъкват още повече частните дълготрайни контракти за покупко-продажба на електрическа енергия на закрепена цена, които могат да са в границите на 5 - 10 до 20 години. В България огромни компании като А1 към този момент се насочиха към такива контракти, а евентуално доста други ще последват този път като част от ESG тактиките им за стабилно развиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР